influensashots vad du behöver veta

Influensa orsakas av två huvudsakliga typer av influensavirus: Typ A och typ B. Dessa virus är ansvariga för säsongsbetonade influensaepidemier. Genom loppet av en influensasäsong, som förekommer i de kallaste månaderna på säsongen, kan dessa influensavirus delas upp i subtyper och orsakar sjukdom. Också, influensavirus förändras ständigt genom en slumpmässig ansamling av mutationer process som kallas antigen drift. För att läsa mer om patologin av influensavirus, läs Consumer Reports om hälsa, medicinsk News och tidskrifter Prevention.

Influensa bakterier sprids från person till person genom hosta eller nysning av personer med influensa. Influensaliknande symtom inkluderar oftast hög feber, huvudvärk, extrem trötthet, torrhosta, halsont, snuva och muskelvärk. Gastrointestinala symtom såsom illamående, kräkningar och diarré kan också förekomma men är mer trolig hos barn än vuxna. För mer information om influensasymptom läser hälso tidningar som Män Hälsa, kvinnors hälsa och Health Magazine.

Varje år mer än 200.000 människor är på sjukhus från influensa komplikationer och cirka 36.000 människor från sjukdom. Komplikationer av influensa kan innefatta bakteriell lunginflammation, öroninfektioner, bihåleinflammation, uttorkning, och försämring av kroniska sjukdomstillstånd, såsom hjärtsvikt, astma eller diabetes. Vissa människor, till exempel äldre människor, små barn och personer med vissa hygienkrav, löper stor risk för allvarliga influensa komplikationer.

Den enskilt bästa sättet att förebygga säsongsinfluensa är att få ett influensavaccin, eller influensa skott. Den influensa skott är ett vaccin som innehåller inaktiverade eller avdödade virus som administreras till människor genom en nål. Under 2008 tidskriften Time det finns gott om doser av influensa skott tillgängliga för den amerikanska allmänheten.

Människor över åldern 6 månader är godkända av CDC, att få influensa skott. Det finns också alternativ för en nasal-sprej influensavaccin och antivirala läkemedel influensa för att behandla och förebygga influensa. För mer information, läs hälsa tidskrifter och medicinsk tidningar eller kolla med din läkare eller vårdgivare.

Också, öva goda hälsovanor är det näst bästa sättet att förhindra spridning av bakterier och därmed spridningen av influensa och andra smittsamma sjukdomar. Influensavirus sprids huvudsakligen från person till person genom hosta eller nysning av personer med influensa. Ibland kan smittas genom att röra vid något med influensavirus på den och sedan trycka sin mun eller näsa. De flesta friska vuxna kanske kan smitta andra med början 1 dag innan symptomen utvecklas och upp till 5 dagar efter att ha blivit sjuk. Det betyder att du kan ha möjlighet att föra över influensan till någon annan innan du vet att du är sjuk, liksom när du är sjuk.

Goda hälsovanor för att förhindra spridning av bakterier inkluderar undvika nära kontakt med andra, särskilt de som är sjuka och när du är sjuk, stanna hemma från arbete, skola och offentliga platser när du är sjuk, alltid täcka munnen och näsan när man hostar och nysningar, tvätta händerna ofta, speciellt efter att ha använt toaletten, undvik att röra vid ögon, näsa och mun. För fler sätt att undvika eller överlista influensan, läs tips i hälso tidningar som kvinnors hälsa, Män Hälsa och Health Magazine.