Min läkare har diagnostiserats mig med ankyloserande spondylit … Jag vill veta mer om det …

Ankyloserande spondylit (AS) är en kronisk, systemisk, inflammatorisk form av artrit som företrädesvis drabbar ryggraden leder till begränsning av ryggraden rörelse. Orsaken till AS är inte helt känd, men det finns en stark genetisk predisposition associerad med en genetisk markör som kallas det humana leukocytantigen (HLA)-B27.

Som vanligt börjar med ryggsmärtor och stelhet i de sena tonåren och tidig vuxen ålder på grund av inflammation i sacroiliacalederna (lederna som ansluter ryggraden till bäckenet) och ryggraden. AS har också en tendens till att påverka områden där ligament fäster till ben. När inflammationen påverkar dessa områden, kallas tillståndet “entesit.”

De vanligaste lederna utanför ryggraden och sacroiliacalederna ska drabbas är höft och skuldror. Andra leder såsom knäet, handled, vrist och armbåge kan också vara inblandade. Vissa patienter kan utveckla ögoninflammation kallas “akut främre uveit”.

Ta hjälp av hjärta och lungor, medan sällsynta, kan vara en komplikation. Det kan också finnas ett samband med psoriasis eller inflammatorisk tarmsjukdom.

Män drabbas dubbelt så ofta som kvinnor. Symtomdebut efter 45 års ålder är ovanligt. Ungefär 15% av patienterna har sjukdomen debuterat under barndomen.

Den tidigaste symtomet kan vara en molande smärta i skinkan regionen. Detta sker som ett resultat av sakroiliakaleden engagemang. Vissa patienter kan ha utstrålning av smärta ner den övre delen av baksidan av låret och vara feldiagnosticeras ha ischias.

Smärtan vid första kan vara ensidig och intermittent. Det kan också växla, först på ena skinkan och sedan den andra, men smärtan, över tid, blir ihållande och omfattar båda.

Den låga ryggen blir stel och smärtsam. Detta kan åtföljas av ömhet längs ryggraden och i sacroiliacalederna.

De bakre symtom tenderar att förvärras efter långa perioder av vila, så att en patient kommer att säga deras värsta tiden är sent på natten och tidigt på morgonen. Symptomen förbättras med fysisk aktivitet eller motion och förvärras med vila.

De bakre symtomen förvärras också med exponering för kyla eller fukt. Vissa patienter har flyktiga värk och smärta eller fläckar anbud som kan leda till en felaktig diagnos tidigt av fibromyalgi.

Ibland kan det första symtomet vara smärta och stelhet i den mellersta delen av ryggraden (bröst region) eller till och med nacken. Ibland bröstsmärtor kan vara mer av ett symptom än ländryggssmärta.

Eye inflammation i form av främre uveit är den vanligaste icke-gemensam funktion i AS. Denna komplikation förekommer i 25% -40% av patienterna någon gång under sin sjukdom.

Klinisk undersökning kan eller inte kan vara till hjälp in det tidiga förloppet av sjukdomen. Läkaren bör undersöka sacroiliacalederna och hela ryggraden, inklusive nacken. Chest expansion (förmågan att röra bröstet med ett djupt andetag) tillsammans med rörelseomfång i höften och i axelled bör mätas. En sökning för tecken på entesit kan vara till hjälp för att göra en tidig diagnos av AS. De områden för att söka efter entesit inkluderar spinalutskotten ligament, bäcken, fram bröstkorgen, ner på hälarna, baksidan av hälen (hälsenan), utanför höfterna, och framsidan av knäna strax under knäskålen. Detta område kallas tibia knöl.

Musklerna längs ryggraden kan också vara öm.

Allt eftersom sjukdomen fortskrider, blir ryggraden styvare vilket leder till förlust av rörlighet i alla riktningar. Bröströrelser blir också mer begränsad.

Deformerad ryggrad utvecklas långsamt och gör ryggraden styvare. Vissa patienter kan utveckla osteoporos. Om osteoporos medföljer styvhet, då en särskilt farlig situation utvecklas eftersom denna stela osteoporotisk ryggrad är mycket mottagliga för frakturer även efter mindre trauma.

Diagnosen AS är baserat på fysisk undersökning och bekräftas av avbildningsförfaranden. Symtom, familjehistoria och den gemensamma examen är de viktigaste verktygen tidigt.

Röntgentecken av AS kan inte vara uppenbart tidigt i sjukdomsförloppet. Patienter kan behöva genomgå magnetisk resonanstomografi (MRT). MRI kan upptäcka subtila inflammatoriska förändringar i SI-lederna och andra områden i entesit tidigt på HLA-B27 typning kan vara till hjälp i fall där AS misstänks men diagnosen är fortfarande osäker.

I de fall då AS misstänks, kan HLA-B27 testet tillåter presumtiv diagnos av AS som skall göras.

Emellertid bör närvaron av HLA-B27 inte användas för att diagnostisera AS i frånvaro av andra stödjande historia och fysisk undersökning bevis.

Dr Muhammad Khan, världens främste expert på AS, har blankt sagt att, “HLA-B27 testning är olämpligt för patienter med ryggsmärta eller artrit i vilka varken historia eller fysisk undersökning tyder på förekomsten av AS. Ett positivt resultat vid detta kliniska tillstånd skulle fortfarande inte vara tillåtet för diagnos av AS göras eftersom upp till 8% av den allmänna befolkningen besitter denna gen. ”

Laboratorietester som mäter inflammation är av begränsat värde. Förhöjning av erytrocyt sänka (SR) eller C-reaktivt protein (CRP) förekommer hos ca 70% av patienter med aktiv AS. Problemet är att det inte finns en god korrelation mellan höjden i dessa blodprover och sjukdomsaktivitet.

Det kan vara så att ökningar i ESR och CRP återspeglar närvaron av aktiv artrit i lederna utanför ryggraden. Normal ESR eller CRP utesluter inte förekomsten av kliniskt aktiv AS.

Framgångsrik behandling av AS kräver en kombination av icke-läkemedel samt lämpliga läkemedelsbehandlingar.

Patient utbildning är viktigt och bör inkludera en livslång program för regelbunden stretching och range-of-motion motion. Rökare bör uppmuntras att sluta röka.

Användning av icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel (NSAID) är ofta till hjälp. Traditionell sjukdomsmodifierande antireumatiska läkemedel (DMARD), såsom metotrexat, leflunomid (Arava), och sulfasalazin (Azulfidine), är inte användbara för behandling av sjukdomar begränsad till ryggraden. De kan vara till hjälp för patienter där perifera gemensamt artrit eller entesit är närvarande.

Tumörnekrosfaktor (TNF) inhiberande medel, etanercept (Enbrel), adalimumab (Humira), och infliximab (Remicade) är mycket effektiva vid behandling av AS-patienter.

MRI-studier har visat att TNF-inhibitorer kan lösa allvarlig inflammation i ryggraden liksom i perifera leder. Huruvida dessa läkemedel kan förhindra strukturella skador återstår att se.

Som med alla former av artrit som kräver immunsuppressiv terapi, är noggrann övervakning av patienten obligatoriskt.

Kirurgi kan krävas för fall av AS som inte svarar på medicinsk behandling. Gemensam byte av i det fall av perifer inblandning, och korrigerande ryggkirurgi kan behövas.

Lyckligtvis har idag, snabbare diagnos och mer aggressiv medicinsk intervention minskat behovet av kirurgiska lösningar.

En annan anmärkning av försiktighet … Hos patienter med signifikant hals engagemang och styvhet, är intubering för narkos extremt svårt och farligt. Dessa patienter bör informera narkosläkaren vid elektiv kirurgi. De bör också bära ett ID-armband rådgivning om deras tillstånd.