ol ‘mormors ricinolja bot – alla – vad gör det egentligen låt oss se …

Vad gör ricinolja egentligen? Först måste vi veta vad ricinolja är och varifrån den kommer.

Den ricin kom ursprungligen för Indien och bota alla som vi känner från sagor arv från våra mormödrar kommer från frön av ricin. Det har varit känt för att användas så långt tillbaka som det första århundradet författare noterade det som inte är lämpade för livsmedel men var en kraftfull laxermedel. I England var det främst används externt för att behandla hudsjukdomar. Det har använts medicinskt i århundraden och olja används för andra ändamål såsom smörjning, läder dressing och för bränning. Ricinolja växter föredrar ett varmare klimat, men har framgångsrikt odlats så långt norrut som Norge. Oljan är gulaktig i färg och skroven avlägsnas innan oljan bearbetas.

Oljan sugs från växten med två metoder. En metod är utan värme och den andra är med värme. Amerikaner brukar använda den metod som innebär att värmen i utvinna oljan från böna. Detta arbete sker främst i Kalifornien där fröna läggs i en torr värme ugn i en timme eller så. Detta mjukar upp dem så de oljan utvinns lätt. Fröna placeras i en stor skruvpress där oljan utvinns och blandades sedan med lika delar vatten. Det är kokas, fick svalna och sedan avtappas lämnar oljan. Det är därefter bleks i solen under ca åtta timmar, varefter den är redo för lagring. Giftet ricin är en biprodukt av ricinolja böna.

Även om jag aldrig har haft en smak av ricinolja har använts som ett laxermedel för tillfällig lindring av förstoppning och används oftast för barn och äldre. Den största nackdelen att ricinolja är den fruktansvärda smak och illamående som kan vara resultatet av att ta det. Du kan kamouflera smaken genom att tillsätta citronolja, sassafrasolja, och pepparmynta eller kanel vatten. Det kan också ges i varm mjölk och kaffe. Det bästa är att det är nu tillgängligt i kapslar. Det kan ges i små doser till små barn utan att orsaka någon skada.

Farmor använde det för att rensa alla gifter ur kroppen, som vi nu vet är en bra terapi för flera sorters krämpor. Det tar cirka fem timmar att påverka kroppen och börja ge lindring. Den rinner genom hela längden av tjocktarmen men inte öka mängden galla produceras.

Ricinolja har också använts som en tvål produkt och en hud mjukmedel. Det är rena, ljusa och nästan luktfri. Den kan användas för att behandla ringorm, klåda och andra liknande hudtillstånd. Ricinolja droppas i ögat kommer att avlägsna eventuell irritation som orsakas av avlägsnande av främmande partiklar. Det används också för att framkalla kräkning inte bli av med något som är att rubba den magen.

Ett annat vanligt användningsområde i det förra århundradet var att inducera förlossningen hos gravida kvinnor som var kort sikt eller över grund. En flaska med ricinolja, vilket är lägre än den dödliga dosen, kan användas för att på ett säkert sätt inducera förlossningen. Ricinoljan bladen appliceras på brösten av ammande mödrar i Indien för att öka flödet av mjölk vid amning sina barn.

Ricinolja har använts som ett verktyg för tortyr på fascistiska regimer till orsak diarré och uttorkning hos sina fiender eller krigsfångar. Om de ville att personen skulle dö annat än att illa handikappade, de skulle blanda den med bensin.

Ricinolja har många andra användningsområden annat än läkemedel. Det används vid tillverkning av tvål, målarfärg, hydraulik-och bromsvätskor, färgämnen, bläck. Förutom läkemedel är oljan används också i växer, polermedel och även parfymer. I Indien är ricinolja används som ett billigt bränsle för att brinna i lampor. Med alla de olika användningsområden har det, vem skulle möjligen vilja äter det? Våra förfäder gjorde dock, och ricinolja har varit en rinnande gag i serier, tecknade serier och Our Gang kortfilmer.