ett äpple om dagen kan hålla knä artrit bort

Vi har alla hört det gamla talesättet, “Ett äpple om dagen håller doktorn borta”. Australiska forskare har funnit att ett äpple om dagen kan bara hålla artrit doktorn borta. Detta är ytterligare ett exempel på att våra mödrar hade rätt när de sa till oss att äta våra frukter och grönsaker och vi kommer att växa upp friska. Forskningen visade att personer med nivåer av vitamin C var mindre benägna att ha ben förändringar i samband med knä artrit. Studien visade också att vissa karotenoider som finns i gröna grönsaker, såsom lutein och zeaxantin också bidragit till att förhindra brosk avvikelser i knäet. Karotenoider är naturliga fettlösliga pigment som finns i vissa växter.

Så innan vi för detaljer om studien går grab och äpple, apelsin eller någon broccoli och börja mumsa dig igenom detaljerna i studien.

Det var en tioårig studie som inkluderade 193 medelålders män och kvinnor. Alla deltagarna var fria från knäsmärta när de påbörjade studien. De fick alla detaljerade frågeformulär om sin kost. Vid utgången av tio år hade de sina knän undersöktes med magnetröntgen. Resultaten visar att i genomsnitt de som konsumerade mer vitamin C vid början av studien hade den minsta mängden benförändringar i knäna. Forskarna såg också den totala konsumtion av frukt, som visade samma resultat. De fann också att de som konsumerade mer gröna grönsaker särskilt de höga på karotenoider hade mindre övergripande broskdefekter i knäna.

Anledningen till detta är förmodligen enkel. Vitamin C och andra näringsämnen stöd i våra kroppar förmåga att bearbeta kalcium. Ju bättre våra kroppar process kalcium desto starkare och friskare våra ben och brosk blir. I studien tittade speciellt på benen i knäet. Det kan förväntas att människor med kost rik på C-vitamin, karotenoider och andra hälsosamma näringsämnen inte bara kommer att ha mindre ben förändringar i knäna men friskare ben genom hela deras kroppar.

Så nästa gång du hör att killen på TV berätta att få dina fem portioner frukt och grönsaker lyssna på dina knän och ta lite frukt. Och om du inte kan lyssna på honom, lyssna till de ord som är permanent märkta i din hjärna från er mor, “glöm inte att äta dina grönsaker.”