är massage gnugga upp människor på rätt sätt

Under de senaste tio åren eller så, har det skett en avsevärd ökning av populariteten av massage, särskilt bland de stora åldersklasserna som är fast beslutna att trotsa tidens gång och vara aktiv. Frågan är av intresse för oss alla är om vi helt enkelt ska nå för ultram eller motsvarande smärtstillande när vi känner smärta och värk, eller bör vi följa de råd av våra äldste (och betters) och har en professionell ge oss en vanlig rubdown?

Det har varit en ganska betydande mängd forskning om användning av massage inom sjukhuset och miljöer hospice. Till exempel tog en ny studie vid Institutionen för medicin vid University of Colorado ett urval av 380 avancerade steg cancerpatienter med måttlig till svår smärta. De fann att de som fick massage (MT) kände omedelbar och kontinuerlig smärtlindring och en förbättring av deras humör. För patienter med en terminal sjukdom, lyfter även en liten förbättring av livskvaliteten. Men denna studie belyser ett problem med den här typen av forskning. En del av nyttan kommer från den sociala kontakten med terapeuten. Det är inte lämpligt att mäta MT mot ingen behandling eller bara mot användning av ett smärtstillande medel som Ultram. Så de flesta studier har någon fysisk beröring uppgår inte till MT ges till kontrollgruppen. Detta är inte samma sak som en placebokontroll för testning av droger. Värre, i vissa studier med massage av barn, kan du be inte om de mår bättre. Det enda testet är hur mycket de gråter innan, under och efter behandlingen.

Men vi kan hänvisa till en stor del av forskning publicerad 2004 av forskare från University of Illinois. Det var en bit av meta-analys, det vill säga det omanalyseras data 30-7 tidigare publicerade studier. Således, även om resultaten från en klinisk studie kan vara relativt ovetenskaplig, bättre trender uppstår när du tittar på flera studier. Det resultat är uppmuntrande. Även en enda session MT minskar de fysiska symptomen av högt blodtryck och förbättrar fysisk rörlighet. Dock är stämningen bara förbättrats efter flera sessioner. Forskarna rapporterar att de flesta patienter som genomgår regelbundna sessioner MT under en period av flera månader bedöma sin smärta på lägre nivåer och minskningar rapporten i nivåer av ångest och depression som motsvarar de resultat som förväntas från en hel behandling med psykoterapi. Så även om det finns mycket arbete att göra för att förbättra de forskningsmetoder som används för att utvärdera MT, det finns tydliga bevis för att mer bör användas av professionellt levererade MT i både behandling av specifika tillstånd där rörligheten påverkas, och mer allmänt förekommande smärta påverkar humöret. Detta betyder inte att överge värktabletter som ultram, men att använda dem på ett mer kontrollerat och ansvarsfullt sätt.