narkolepsi – vad är det och hur kan det behandlas

Vad är narkolepsi?

Narkolepsi är en kronisk neurologisk sjukdom som orsakas av hjärnor oförmåga att reglera sömn cykler. Vid olika tidpunkter under dagen, kan patienten somna när som helst för allt från några sekunder upp till några minuter. Patienten har liten eller ingen kontroll över att somna och det kan inträffa på de mest obekväma och pinsamma tider till exempel under bilkörning, under ett möte eller samtal eller ens under sex.

Medan Narkolepsi är inte så vanligt, det påverkar ändå en hel del människor. I USA till exempel, påverkar Narkolepsi 25 i varje 100.000 personer i befolkningen. Narkolepsi yttrar normalt själv i patientens tonåren till tjugoårsåldern. Däremot kan Narkolepsi starta i både väldigt unga och gamla. Det finns en mängd yttrande att narkolepsi är en livstid tillstånd är dock att yttrandet ganska kontroversiell vid denna tid.

Det finns tre huvudsakliga sätt som Narkolepsi yttrar sig. De är som följer

överdriven sömnighet under dagen

Det är där patienten känns otroligt sömnig under dagen. Detta är den vanligaste narkoleptiska tillstånd överlägset och det som de flesta förknippar med narkolepsi.

kataplexi

Här finns en plötslig förlust av muskeltonus med liten eller ingen varning. Det är ofta ett sekundärt symptom på narkolepsi även om det kan förekomma om än i mycket sällsynta fall med andra villkor. I svåra fall kan alla de frivilliga musklerna kollapsar med liten eller ingen varning. I lindriga fall, är det bara en liten uppsättning av de frivilliga musklerna. Episoderna kan pågå i allt upp till 30 minuter med patienten är fullt medveten om vad som händer, men det går inte att göra något åt ??det. I vissa fall, speciellt när kataplexi pågår under en lång tid, kan patienten börja hallucinera.

Kataplexi tros vara väckt den under tider av extra känslotillstånd. Dessa tillstånd kan vara antingen goda stater, orsakades av att patienten är mycket glad, eller från ett dåligt tillstånd där patienten är antingen stressad eller upprörd.

Wild hallucinationer

Kan ske under insomning och under uppvaknandet.

sömnförlamning

Detta kan ske vid början och slutet av sömn. Den beskrevs först i det 19th århundradet. Patienten känner sig mycket rädd och kan inte röra sig. Känslan beskrivs ofta som om någon person eller varelse sitter på dem hålla dem nere.

vad som orsakar narkolepsi?

Det finns en hel del debatt med avseende på vad som orsakar narkolepsi. Vid denna tid, det finns inte ett definitivt svar.

Vad tros allmänt är dock att hjärnan normalt mönster under sömnen är att under den första timmen, minskar hjärnor elektriska aktivitet. Efter denna timme, startar den elektriska aktiviteten för att öka igen. Detta åtföljs av snabba ögonrörelser (REM) och djup avslappning av musklerna. Efter en stund börjar hjärnans elektriska aktivitet för att sakta ner igen. Denna cykel upprepar sig själv ett antal gånger under hela sömn.

Vissa undersökningar har visat att en person som lider av narkolepsi inte följer samma mönster, eller snarare, den initiala sakta av hjärnorna elektriska aktiviteten är mycket snabbare än i en icke-narcoleptic.

Denna sömncykel styrs av neuroner i hjärnan. För narcoleptics, har det noterats att hormonet hypokretin är mycket lägre än hos personer som inte lider av narkolepsi. Hypocretin tror man styr de neuroner som i sin tur styr hjärnan aktivitet under sömnen.

Som tidigare nämnts är detta allmänt accepterat men det finns fortfarande många frågor som inte har besvarats om orsaken av narkolepsi.

Vad är behandling för narkolepsi?

Eftersom vi inte är riktigt säker på vad som orsakar narkolepsi, finns det några behandlingar som har visat sig vara effektiva.

Kliniska försök har visat att korta dagtid tupplurar kan bidra till att minska överdriven sömnighet under dagen. Vad är också viktigt är att den lidande av narkolepsi, har en strikt läggdags regim. Det är så att patienten får den rekommenderade dagliga mängden sömn som behövs.

När det gäller de läkemedel som kan hjälpa, är överdriven sömnighet under dagen hjälpt av att ta amfetamin stimulantia. Man måste dock komma ihåg att dessa typer av läkemedel har några ganska allvarliga biverkningar som kan i vissa fall orsaka mer lidande och möjligen skada än Narkolepsi själv.

För de patienter som lider av Cataplexy, har det visat sig att ett antal antidepressiva läkemedel kan hjälpa till att lindra den sjuke. Återigen kan det finnas biverkningar till dessa läkemedel.

Narkolepsi kan vara ganska ett problem för ett antal människor, för andra är det bara obekvämt och lite pinsamt ibland. Tyvärr vet vi inte exakt vad som orsakar narkolepsi och vi har inte ett botemedel för det heller. Förhoppningsvis en dag kommer vi att kunna veta vad som orsakar narkolepsi och eventuellt kommer vi att kunna administrera ett botemedel. Fram till dess, det finns sätt att minimera problemet att narkolepsi kan tillföra ett lidande antingen från jaget – hjälp eller från olika läkemedel som har visat sig vara effektiva.