behandling av kronisk tendinit – och det är inte bara tennisarmbåge

Vi har alla hört om tennisarmbåge, och många av oss har lidit av det. I verkligheten är det en form av tendinit väckt den av de frekventa, repetitiva rörelser involverade i att spela tennis. Tendinit, dock inte begränsad till armbågen eller armen. Den kan förekomma i hela kroppen. All verksamhet som sätter stress på samma senan kan orsaka att senan blir inflammerad och öm.

kronisk tendinit

Tendinit kan antingen vara akut (dvs. ett tillfälligt flamma upp) eller kronisk (dvs långvarig). När tendinit håller återkommande, kallas det kronisk tendinit.

Senor består av elastiska-liknande vävnad som förbinder våra muskler för våra ben. Som vi ålder, senor tenderar att förlora sin elasticitet genom normalt slitage. Från tid till annan, kommer en sena bryta eller riva och ärr bildar vävnad i läkningsprocessen. Ärrvävnad är inte lika flexibel som senvävnaden och ofta orsakar smärta och inflammation vid fortsatt användning och rörelse. Oftast de drabbade områdena är armbågar, knän, fotleder, axlar och fötter.

Självklart är det dessa delar av vår anatomi som ser upprepad användning under en normal dag. När vi fortsätter att placera påfrestning på en skadad sena, så har den inte en chans att läka vilket i sin tur leder till kronisk tendinit.

Ålder är bara en av de bakomliggande orsakerna till kronisk tendinit. Idrottare som är högt utbildade och i utmärkt skick kan också drabbas av kronisk tendinit. Återigen är det de repetitiva rörelser som krävs av en mängd olika sporter som orsakar villkoret att få ett utbrott. Till exempel, kan upprepad rörelse av golfares sving eller en kanna kastarmen i baseball under loppet av tiden orsaka svaghet i vävnaden och leder till inflammation i muskler och senor. Det är därför det är så viktigt att göra stretching övningar och varma ups innan ansträngande aktivitet.

Vänster obehandlad kan det blir bara värre. Både akut och kronisk tendinit ibland kommer att resultera i en tår eller bristning i senan. I detta fall kommer läkaren förskriva förmodligen operation, men först efter mer konservativa åtgärder har misslyckats.

behandling av kronisk tendinit

Akut eller kronisk tendinit kan orsaka mild till svår smärta. I sin enklaste och mest konservativa synsätt, kommer behandlingen innebär analgetika såsom ibuprofen och vila det drabbade området. Beroende på svårighetsgraden, kan din läkare slutsatsen att du kommer att dra nytta av en anti-inflammatorisk medicin och kan ordinera kortison injektioner. Detta är en effektiv och kraftfull anti-inflammatorisk medicin som hjälper till att minska smärta och svullnad och främja läkning av tendinit. Behandlingen kan även innefatta milda stretching övningar för att hålla lederna flexibla.

Bara ett varningens ord är i sin ordning. Kortikosteroider kan injiceras, men de kommer inte utan risker. En av deras biverkningar är att de kan försvaga immunsystemet eller infektion kan visas vid injektionsstället. Återigen, är det kritiskt att senan ges tid att läka eller allvarligare senskada kan förekomma. Och, som sagt, kan operation krävas i fall av tårar eller bristningar i syfte att reparera skadorna och lindra smärtan av kronisk tendinit.