huvudvärk kan vara en pain_

En smärta kallas en huvudvärk är begränsad till området ovanför ögon och öron, eller i nacken. En huvudvärk, som med de flesta smärtor, kan ha många orsaker. Huvudvärk klassificeras som primär eller sekundär. Primär huvudvärk är de inte associeras med andra hygienkrav. Migrän, spänningar, och kluster huvudvärk anses vara primära. Huvudvärk som orsakas av andra hygienkrav betraktas som bisyssla. Den tillhörande villkor kan vara antingen större eller mindre.

Tension är den vanligaste primära huvudvärk och nästan 90% av alla vuxna upplever spänningshuvudvärk. Kvinnan är mer benägna att spänningshuvudvärk än män. Migrän är den näst vanligaste av primär huvudvärk. Migrän kan påverka såväl barn som vuxna. Före puberteten är pojkar och flickor både drabbats av migrän. Men efter puberteten, kommer kvinnor tenderar att ha dem oftare än män. Migrän är ofta fel diagnos som sinus huvudvärk.

Klustret huvudvärk är sällsynta och påverkar normalt bara män. Hortons huvudvärk börjar ibland i barndomen men framförallt drabbar män i åldern 28 och 30.

Det finns många förhållanden som kan leda till sekundär huvudvärk. Dessa förhållanden kan variera från svår till exempel hjärntumörer, stroke, hjärnhinneinflammation och blödningar till gemensamma villkor såsom tillbakadragande från koffein eller mediciner. Ibland människor kommer att drabbas av en kombination huvudvärk. Detta kan inträffa när en sekundär huvudvärk utlöser en migrän.

Behandlingen beror på typ och svårighetsgrad av huvudvärk, liksom ålder och hälsotillstånd hos patienten.