kolesterolnivåer

Moderna högt tryck livsstil leder ofta till stress med åtföljande hälsoproblem som hjärt-kärlsjukdomar i samband med höga kolesterolnivåer i blodet. Kolesterol är en lipid, eller fett, som behövs för att bygga cellmembran. Det kommer antingen från kosten eller annars tillverkas av kroppen (endogena kolesterolet). Lipiden är kombinerad med vissa proteiner i levern för att göra lipoproteiner som bär lipiden genom blodomloppet, till cellerna. Det finns två typer av lipoproteiner. En är lågdensitetslipoprotein (LDL) och den andra är high density lipoprotein (HDL). Även kolesterol är viktigt för cellerna och för att göra vissa hormoner, för hög koncentration i blodet är en stor risk för kranskärlssjukdom.

Kolesterol i blodet kommer övervägande från LDL medan en liten del är från HDL. Risken för kranskärlssjukdom från kolesterol kommer huvudsakligen från den så kallade “onda” LDL-kolesterolet. Om nivån av LDL är för hög, avsättning av fett (lipid), som plack, inträffar på kärlväggarna, förträngning dem. Detta leder ofta till högt blodtryck, hjärtinfarkt och stroke. Därför en låg nivå av LDL är önskvärd. HDL-kolesterol är tänkt att skura kärlväggarna av avsatt plack, och kallas därför “bra”. Därav högre nivån av HDL, desto bättre är det.

Att hålla sig frisk, bör målet vara att sänka LDL-kolesterol nivå, öka HDL-nivå, och bibehålla den totala kolesterolnivån inom normala gränser dvs önskvärda nivåer som motsvarar lägre risk för hjärtsjukdomar. Enligt American Heart Association (AHA), mindre än 200 mg / dL (milligram per deciliter) dvs <200 = "" mg / dl, = "" motsvarande = "" till = ""> <5.2 = "" mmol / LT = "" (millimol = "" per = "" liter) = "" av = "" total = "" kolesterolet = "" är = "" det = "" önskvärd = "" (låg = "" heart = " "sjukdomen =" "risk) =" "> nivå , 200-239 mg / dl (5,2-6,2 mmol / Lt) är ett gränsfall hög risk, och är större än 240 mg / dl (> 6,2 mmol / Lt) är det hög risk kategori. Med tanke på att LDL-och HDL-kolesterol bestäms separat, är den önskade övre gränsen för det “onda” LDL-kolesterol anses vara 100mg/dL (2,6 mmol / l). I fallet med det “goda” HDL, är> 60 mg / dl anses bäst.

Det finns ett antal läkemedel som finns för att minska kolesterolnivåer, däribland “statin” grupp av läkemedel. Men det första alternativet, före användning av läkemedel, bör vara receptfria rutt diet, motion och viktminskning – en beprövad metod när andra orsaker till högt kolesterol, liksom tidigare historia av artärsjukdom, inte existerar .