mer US sjukhus som erbjuder terapi proton beam

Proton strålbehandling används alltmer för att behandla olika cancerformer – så mycket att nya centra planeras för Hampton University i Virginia och University of Pennsylvania Medical Center i Philadelphia.

De nya platserna beräknas kosta mellan $ 190 och $ 250 MSEK per år öppna under de kommande tre åren. Dr James Slater i Loma Linda University Medical Center i södra Kalifornien, en pionjär inom klinisk protonterapi, förutser uppemot 100 protonterapi i USA under de kommande decennierna.

Proton strålbehandling är en typ av strålning som just kan rikta tumörer utan att skada omgivande vävnad och orsakar färre biverkningar än traditionell strålning. Proton balkar leverera en låg dos av terapi när den kommer in i kroppen och frigör nästan hela sin energi vid den riktade tumörstället.

För närvarande finns det tre andra proton beam terapi centra verksamma i USA De är belägna vid Loma Linda University Medical Center, Indiana University i Bloomington och Massachusetts General Hospital i Boston. De har tillsammans kapacitet att behandla 5.000 patienter årligen.

I centrum vid Loma Linda, som öppnade 1990, är ??världens första sjukhus-baserade proton behandlingsanläggning.

Inledningsvis, ifrågasatte många radiologer och onkologer terapin kostnad och effektivitet. Men genom det sena 1990-talet, hade många börjat inse dess fördelar som studier visade utmärkta resultat och kraftigt sänkta biverkningar.

Och det är då Massachusetts General Hospital, undervisningen sjukhuset för Harvard medicinsk fakultet, byggde den andra amerikanska sjukhus-baserade anläggning protonbehandling. Indiana University Midwest Proton Radiotherapy Institute öppnade för klinisk vård nästa.

“Oncologists länge har vetat att ersätta protonstrålning för röntgenstrålar nu används för att behandla ungefär hälften av alla cancerpatienter skulle göra mindre skada på normala vävnader och organ och mer skador på elakartade svulster,” säger Dr James Cox, ordförande i

strålterapi och medicinsk chef för proton cancer centrum vid MD Anderson Cancer Center i Houston, som är inställd på att öppna under våren 2006.

Sju protonterapi är antingen under byggnad eller planeras landet, sade Leonard Arzt, verkställande direktör av Riksförbundet för protonterapi. Vid sommaren av 2006, kommer University of Floridas Proton Therapy Institute börja behandla patienter på Shands Medical Center campus i Jacksonville.

Loma Linda har utfört mer än 250.000 protonbehandlingar på mer än 10.000 patienter för olika typer av cancer, inklusive prostata, huvud och hals tumörer, tumörer öga, vissa lungcancer och buken cancer.

“Först behandlade vi tre eller fyra typer av tumörer, nu behandlar vi 50 slag,” sade Dr Jerry Slater, ordförande för strålning medicin vid Loma Linda, som planerar en ny scanning teknik för att behandla bröstcancer och mer komplicerade lungcancer.