överleva en stroke är det en vampyr i ditt framtida

Den mycket baktalade upp-downer kan landa upprätt trots allt. Vampyr, efter århundraden av hån och förlöjligande, befinner sig i framkanten av medicinska framsteg. Forskare har upptäckt att ett derivat av vampyr saliv kan vara den mest effektiva tidigt ingripande i fall av ischemisk stroke – slaganfall på grund av en blockering av en artär i hjärnan.

Stroke är allvarliga. American Heart Association listar stroke den tredje vanligaste dödsorsaken i Amerika, efter hjärtsjukdom och cancer. Omkring 700.000 människor lider stroke varje år och det finns för närvarande mer än 5,5 miljoner stroke. Kvinnor lider stroke oftare än män, och de svarar för drygt 60% av stroke dödsfall och ungefär 55% av överlevande.

Hur anger vampyr i ekvationen? Forskare upptäcker att desmoteplase, ett derivat av BAT saliv, kan vara till nytta vid behandling stroke. Vampyr saliv har en naturlig antikoagulerande egendom som hämmar blod av dess offer från koagulering. I försök på människa agerar saliv derivatet också aggressivt till uppdelning existerande blodproppar i hjärnan, utan att göra skada på omgivande vävnad. Detta är en avgjord fördel jämfört med nuvarande tidigt ingripande drog, vävnadsplasminogenaktivator (TPA), och det kan finnas ytterligare fördelar också.

Tid, naturligtvis, är kritisk vid behandling av stroke. TPA, att vara både effektiv och säker, måste ges inom tre timmar efter stroke. Men bara omkring 3 procent av stroke får behandling på ett sjukhus inom tre-timmars fönster. Vampyren fladdermöss handlade tydligen med den här frågan för länge sedan, och saliv läkemedelsderivatet tredubblar den tillgängliga tiden för behandling till hela nio timmar. Detta förskott enbart gör den nya drogen föregångare i tidig intervention. Dessutom har fladdermusen saliv derivat visat sig vara mer effektivt mot blodproppar och administration är snabbare. TPA måste levereras intravenöst, under ungefär en timmes tid, medan det nya bat-derivatet administreras direkt genom injektion, inom bara en minut eller två.

Den BAT saliv derivatet är närvarande i kliniska fas III-prövningar i åttio vårdcentraler runt om i världen. Betyder det att vi snart får se bilder av fladdermöss på sjukhus skyltar akuten? Osäkra. Men bli inte förvånad om du hör en alltför ivrig neurologi hemvist, fångas upp i dramat för att behandla henne första strokepatient, skrika, “Get the bat – stat”