tyfus mary

Mary Mallon var en “frisk bärare” av en smittsam sjukdom, den första rapporterade någonsin och observerats i den nya världen.

Men, sedan dess, och under de två första decennierna av 20-talet, var mer än 100 personer varje år läggas till rullar av “friska bärare” av tyfus i New-York ensam.

Dessutom, även om hon smittade 47 personer med tyfoidfeber (varav 11 var medlemmar av en familj och deras anlitade hjälp) – bara 3 av hennes oavsiktliga offer dog. Tony Labella, en annan transportör, ledde till döden för 5 personer (av 122 hade han smittad).

Men smeknamnet av denna New York, eldig irländska invandrare kock – Tyfus Mary – var allmänt fruktad i början av 1900. Immun mot sjukdomen själv, var hon den perfekta hållaren genom hennes förorenad mat.

Privatdetektiver anlitas 1906 för att hitta källan till epidemin misslyckades. George Soper, civilingenjör, spåras tillbaka till 37-år gammal Mallon. När han konfronterade henne med sina misstankar och bad om prover av hennes blod och avföring, avancerade hon på honom med en förskärare. Hon kastade samma sätt med en “lång kökskniv” på poliser som följde besökte hälso-tjänstemän. Befunnits gömmer sig i en GÅRD garderoben, under trappan utanför, på en grannes fastighet, fick hon slutligen dämpad.

Försök att bota henne med Hexamethylenamin, laxermedel, Urotropin och öljäst misslyckades. Hon var i karantän i 1907 för en period om tre år från hälso-tjänstemän. Hon släpptes i februari 1910 då hon lovade att inte laga mat för andra igen, för att iaktta vissa regler för hygien, att lämna periodiska avföringsprov, och att meddela departementet hälsa på förändringar av hennes adress.

Hon stämde styrelsen hälsa av staden av New York i 1909. Veckans avföringsprov hon skickade till privat arbetskraft kom konsekvent rena – medan samma pall, analyseras av avdelningens egna labb, visade sig vara mest smittade med tyfus baciller!

Hon protesterade hennes oskuld:

“Detta påstående att jag är en evig hot i spridningen av tyfus bakterier är inte sant Egna läkare säger att jag inte har några tyfus bakterier I am en oskyldig människa jag har begått något brott och jag behandlas som en utstött -.. en kriminell Det är orättvist, upprörande, ociviliserade. Det verkar otroligt att i en kristen gemenskap en försvarslös kvinna kan behandlas på detta sätt. ”

Hon förlorade fallet dock, i vissa avseenden, hon behandlas orättvist. Alphonse Cotils, annan tyfus transportör, en restaurang och bageri ägare som upprepade gånger brutit sitt löfte att inte laga mat för sin kundkrets, kom undan med bara en tillrättavisning.

År 1911 blev ympning för tyfus tillgängliga för allmänheten – men få brytt sig eftersom sjukdomen hade bara en 10% dödlighet.

Mallon tog tillbaka sina löften till Health Board och 1915 – med pseudonymen Ms Brown – smittade mödrar och deras nyfödda barn med tyfus på Sloane Maternity Hospital i Manhattan där hon arbetade som kock. Tjugo fem personer fångade feber och två av dem dog.

Hon tillbringade de kommande 23 åren – fram till sin död 1938 – med sin hund i karantän på Riverside sjukhuset i North Brother Island. Hon blev en sjuksköterska, sjukhus hjälp, och ett slags laboratorietekniker. Efter en massiv stroke hon drabbades 1932, flyttades hon till barnavdelningen.