dbs och Parkinsons sjukdom

För de miljoner som lider av Parkinsons sjukdom eller andra rörelserubbningar, är ett nytt förfarande som erbjuder välbehövlig lättnad från dessa smärtsamma och handikappande skakningar, stelhet och muskelkramper. Förfarandet, som kallas deep brain stimulation (DBS) är en operation där läkaren implantat en liten apparat som skickar en elektrisk signal till en viss del av hjärnan. Precis som en pacemaker använder el för att reglera en oregelbunden hjärtrytm, använder deep brain stimulation el till hastigheten bränning av nervceller som kontrollerar rörelse.

Rörelsestörningar, liksom många andra hjärnsjukdom, hända när hjärnans komplexa kretsar fel. Innan DBS, hade patienter med Parkinsons sjukdom, essentiell tremor, dystoni och andra rörelsestörningar något annat val än att förlita sig på medicinering för att kontrollera sina symptom, och i många fall fördelarna skulle minska över tid. Nu är deep brain stimulation ger bättre lindring av ofrivilliga ryckningar, skakningar, stelhet och gångstörning, särskilt för patienter vars symtom inte längre svarar på medicinering.

behandling av Parkinsons sjukdom

Deep brain stimulation introducerades först nästan 15 år sedan. År 1997 godkände den amerikanska Food and Drug Administration förfarandet för användning vid styrning skakningar, och 2002 DBS godkändes för behandling av Parkinsons sjukdom, en sjukdom som kännetecknas av skakningar, stelhet och långsamma rörelser som drabbar tiotals miljoner människor runt om i världen . Under förfarandet, en neurokirurg in en liten tråd genom ett snitt i skallen. Tråden spets bär en elektrod är placerad i det område av hjärnan som kontrollerar rörelse. Då kirurgen manövrerar den andra änden av kabeln för att ansluta med nervstimulatorn – ett batteri om storleken på ett fickur som vanligtvis implanteras under huden nära nyckelbenet.

I de flesta fall tar operationen ca 4 till 8 timmar. Patienterna brukar bo på sjukhuset i två nätter och återhämta sig helt i 4to 6 veckor.

Neurostimulatorn är utformad för att stanna kvar i kroppen permanent, och patienter genomgå en mindre operation vart tredje till femte år för att byta batterier. Vid behov kan läkarna göra justeringar eller ens slå nervstimulatorn av från utsidan av kroppen.