få några svar om skabb

Många frågar vad skabb är. Vi kan svara att skabb är en mycket smittsam hälsoproblem. Den orsakas av Sarcoptes scabiei som är en mycket liten spindeldjur kvalster som leder till huden angrepp. Dessa kvalster grävt under huden och skabb kvalster är inte synliga för blotta ögat på grund av deras small dimensioner 0,3-0,45 mm. Det är också känt att allergi vanligtvis börjar inom en månad.

Att vara en smittsam sjukdom, är skabb ett problem som orsakas av kontakt med smittade personer. Det kan spridas direkt eller indirekt. Den främsta orsaken till fånga skabb är hudkontakt. Indirekt skabb kan utvecklas efter att dela kläder eller andra personliga saker med smittade personer. Ändå är det väl känt att skabb kvalster överlever endast en begränsad tid utanför människokroppen. Tiden för deras överlevnad är upp till 72 timmar.

Att vara en infektion, utvecklar skabb några symptom också. Det vanligaste symtomet orsakas av skabb är intensiv klåda speciellt på natten. Dessa symtom börjar minska efter en ganska lång period av mer än 4 veckor. Om patienten repor smittade områden han kan utveckla en sekundär bakteriell hudinfektion. Under infektionen finns chanser för uppkomsten av ett utslag i hudveck mellan fingrarna eller på handlederna, armbågarna, magen eller könsorgan. I de områden där de kvalster grävt i huden grå eller svarta linjer på 1 till 10 mm långa, kan knölar eller blåsor uppstår.

Behandla skabb är en mycket komplicerad procedur. Det kräver behandlingen av alla familjemedlemmar som exponerats för infektionen för att helt försvinna. Det finns inget hem rättsmedel för behandling av skabb. Efter ett läkarrecept krämer och lotion kan användas. När behandlingen inleds alla tvättbara föremål måste rengöras och tvättas i varmt vatten. Alla gemensamma ytor måste rengöras och desinficeras också. För de objekt som inte kan tvättas lösningen är att lägga dem i plastpåsar för ungefär två veckor. Den vanligaste behandlingen för skabb är 5% permetrin. Denna behandling är mycket effektivare än lindan eller crotamiton som är alternativa behandlingar för skabb. Permetrin måste tillämpas på de drabbade områdena och bör tvättas bort efter 8 timmar. Den alternativa behandling som kallas lindan kan också hjälpa, men i vissa fall kan det leda till oönskade biverkningar. Lindan har även tillämpas på de drabbade områdena och måste tvättas bort efter 12 timmar och appliceras på nytt 24 timmar senare.