fakta om cystor på äggstockarna

Den cystor på äggstockarna är en säck som innehåller vätska, fast material eller båda, som har fäst på ytan av äggstockarna eller har utvecklats i den. Den cystor på äggstockarna är inte en ovanlig sjukdom och tycks drabba kvinnor i åldrarna från 30 till 60. Båda äggstockarna får påverkas samtidigt eller på ett avstånd av år från varandra och de kan ha en eller flera cystor bifogade. Dessa cystor är oftast inte cancer, men 15% av dem förvandlas till cancerceller och kära.

En gång i månaden, i processen för ägglossning, producerar damernas kropp hormoner som hjälper hårsäckarna att växa. Dessa folliklar är formad som en säck och innehåller ägg och vätska. När ägget har vuxit follikeln spräcker normalt för att ställa ägget gratis. Efter att follikeln blir en mindre sac kallas luteum. Cystor på äggstockarna bildas på grund av misslyckandet i hårsäckarna brista eller på grund av att inte släppa ägget. Forskare har klassificerat cystor i fem: funktionella cystor, livmodercancer cystor, polycystiska äggstockar, cystadenomas och Dermoid cystor. De funktionella cystor innehåller follikeln cysta och corpus luteum cysta som är en del av den normala processen som utförs i äggstocken.

Follikeln cysta mäter 2 inches och former när ägget sänds till äggledaren eller om follikeln misslyckas att brista. De flesta av dem försvinner under en till tre månader.

Generellt när ägget tas bort från hårsäcken och om kvinnan inte är gravid follikeln har att förvandla luteum, en mindre säck och sedan upplösas. Om denna lilla säck fylls med vätska det bildar gulkroppen cysta som kommer att förbli inuti äggstocken.

Den polycystiskt ovariesyndrom är en annan sjukdom som jag som äggstockarna blir fyllda med intakta folliklar. Det verkar som normalt de hypofyshormoner som progesteron styr processen äggproduktion. I vissa kvinnor hypofysen inte fungerar och så, är en massa folliklar som produceras och sedan lagrade i äggstockarna ‘yta. Denna sätt äggstockarna växa i storlek, blir förstorad och är fyllda med små cystor.

Endometrial cystor hänvisar till cystor som bildas av livmoder vävnad och blod. Den endometrial vävnad normalt finns i livmodern men i detta fall det växer på andra ställen också och blöder, bildar cystor. Dessa cystor kan växa under en lång tid tills de når storleken av en grapefrukt.

De cystadenomas är tumörer som förekommer från vävnaden av äggstocken och indelas i två: den serösa cystadenom och slemhinnor cystadenom. Den första innehåller vätska och kan nå diametern på 6 inches. Den andra innehåller en geléartad substans och kan komma till 12 inches i diameter.

Generellt cystor är “tyst” och att de inte ger några symtom förrän bli spruckit under samlag eller förlossning. När detta händer, kommer kvinnan klagar över intensiv buksmärta, problem med menstruation som blödningar mellan menstruationerna eller tunga menstruation och infertilitet som händer i polycystiska äggstockar. I livmoderslemhinnan cystor, kan inre blödning, mensvärk, smärta vid samlag, och viktökning.

Om kvinnan känner en skarp smärta det innebär att cysta hade brustit eller vriden. Det är viktigt att gå till sjukhuset så snart som möjligt eftersom en infektion kan produceras och kvinnans liv kan vara i fara.