hypertoni sömnapné – finns det ett samband mellan sömnapné och hypertoni

Problemet med hypertoni sömnapné har blivit föremål för undersökningar av forskare. Varför är detta ett problem som skulle behöva deras speciella uppmärksamhet? Med tanke på att cirka 10% av kvinnorna och 25% av män lider av sömnapné, bör det vara tillräckligt för att besvara frågan. Detta tillstånd ofta inte visar några symptom, och är ganska vanligt, som ni kan se från de ovan nämnda siffrorna.

Det verkar som det finns ett samband mellan de välkända riskfaktorer för högt blodtryck, som alkohol, rökning och fetma, och sömnapné. Men dessa faktorer förklarar inte helt alla fall. Personer med fetma som dessutom har sömnapné har en högre risk för hjärtsjukdomar, och följaktligen, hypertoni.

Förklaringen är att under de apnéer nivån av koldioxid stiger i blodet, medan syrehalten sjunker, som i sin tur leder till en kaskad av kemiska och fysikaliska processer som ökar risken för högt blodtryck sömnapné, eller hjärtsjukdomar i allmänhet .

I kroppen av sömnapné drabbade, och i synnerhet i dem som är överviktiga, det finns en hög nivå av immun faktorer som kallas tumor necrosis, särskilt de som är överviktiga. Dessa två immun faktorer är faktor-alfa (TNF-alfa) och interleukin 6 (IL-6).

Höga nivåer av TNF-alfa och IL-6 i kroppen skadar celler, inklusive de celler i artärerna. En studie har visat att en hög nivå av TNF-alfa är associerad med trötthet, andnöd, och ett svagt hjärta-pumpverkan.

Vid denna tid har dock forskningen inte kunnat etablera en stark relation med dessa hygienkrav.

En serie av studier har visat att det finns ett starkt samband mellan sömnapné och högt blodtryck. En studie som gjordes år 2000 har beaktat patienter under en 4 års period. Studien har visat att patienter som under det första året hade större antal apné episoder har utvecklats under det fjärde året hypertoni. Även de som snarkar eller har en mild apné har visat att det finns en svag, men fortfarande högre än normalt, korrelation med hypertoni.

Tills nyligen har trott att korrelationen mellan sömnapné och hypertoni var på grund av fetma. Men den senaste tidens studier har upptäckt att det finns en starkare möjlighet att koppla högt blodtryck och sömnapné även hos personer som inte är feta.

Det sätt sömnapné påverkar blodtrycket, oavsett riskfaktorer, kan förklaras av att blodtrycket varierar stort och kraftigt som en reaktion på de episoder av apné och hipoapnea.

Denna typ av fluktuationer kan utlösas av en våg av det sympatiska nervsystemet (detta var också förenad med sömnapné), som kontrollerar de ofrivilliga muskler, liksom de i hjärta och blodkärl.

Allt eftersom tiden passerar, kan dessa variationer leda till ett permanent högt blodtryck, eller en hypertoni sömnapné.