Ketek och telitromycin

Ketek är varumärket för antibiotikan telitromycin. Ursprungligen detta antibiotikum debuterade i Europa 2001 och det så småningom gjorde sin väg till USA några år senare. Många vittnar nu antibiotika tas upp på Förenta staternas marknad var för tidigt. Detta beror på ett antal negativa effekter på levern som är förknippade med användningen av läkemedlet.

Naturligtvis var detta inte den ursprungliga avsikten. Vid ett tillfälle var telitromycin vara en nära mirakelmedicin behagade att förstöra de bakterier som orsakar luftvägsinfektioner. (Sådana infektioner är ofta resultatet av bronkit, utom kontroll streptokocker i halsen och kronisk lunginflammation) medan läkemedlet har visat sig framgångsrik i att hantera dessa infektioner, har det också visat sig vara en ganska farlig drog också.

Som tidigare nämnts har telitromycin blivit något ökänd grund av det faktum att antibiotikumet har fått skulden för leverskada och misslyckande. Uppenbarligen är en sådan debut en ytterst allvarlig situation nämligen på grund av det faktum att den är livshotande. Det är därför om några obehagliga biverkningar börjar uppträda när man tar telitromycin är det viktigt att söka läkare så snart som möjligt. Dessa biverkningar inkluderar magkramper, en känsla av illamående, gulfärgning huden eller ögonen (gulsot), och även fall av blod i urinen. Chockerande, kommer det att finnas de som upplever dessa symtom och väljer att inte söka vård av en läkare. Sådan passivitet har allvarliga konsekvenser som skador på levern kan potentiellt bli ännu värre. Som tillstånd försämras, blir förmågan att korrekt behandla det betydligt svårare. Detta är helt klart ett scenario man bör undvika.

Medan antalet lever-och hälsoproblem med läkemedlet har visat minimal, kvarstår det faktum att dessa problem uppstår. Som sådan, måste man använda drogen med yttersta försiktighet. (Läkemedlet har kommit med den ökända FDA “black box-varning”, som är reserverad för endast de farligaste drogen på marknaden) Om du känner bävan om att ta drogen, vänligen meddela din läkare om din oro. Kanske en alternativ antibiotikum skulle föredras vid ett sådant tillfälle.