sanningen om mörka ringar under ögonen

Du har säkert hört det förut – från din vän, älskare, mor-in-law eller din granne. Stanna uppe sent på natten och stress kan orsaka mörka ringar under ögonen. Dock får sanningen överraska dig.

Även trötthet och bränner midnatt ljus kan bidra till tillståndet, mörka ringar under ögonen är ofta resultatet av nästäppa, enligt Mayo Clinic hudläkare Dr Lawrence Gibson.

“Du kan bli förvånad över att trötthet oftast inte är orsaken till mörka ringar. Istället är den vanligaste orsaken nästäppa. När din näsa är överbelastad, vener som vanligtvis rinner från dina ögon i näsan blir breddas (dilaterade) och mörkare, “Gibson förklarade.

Svullna ögonlock under sömn är en annan vanlig orsak. När du ligger ner, samlar vätska i nedre ögonlock på grund av tyngdkraften. Som ögonlocken svälla, kan detta ge sken av skuggor eller mörka ringar under ögonen.

Andra möjliga orsaker är kroniska hudåkommor såsom atopiskt eksem (även kallad atopisk dermatit), en sjukdom som kännetecknas av röda, flagnande och kliande hud, och vätskeretention på grund av alltför salt intag, för mycket rökning, och hjärta, njur-eller leversjukdom. Tillståndet kan också vara ett tecken på uttorkning eller järnbrist anemi.

Men få inte panik! I de flesta fall är villkoret tillfälliga och inte ett allvarligt medicinskt problem. Det tenderar att köra i familjer så om någon av dina föräldrar har det, är chansen så kommer du. När blodet passerar genom små kapillärer nära ytan av ögonen, det blir mer märkbar i ljushyad människor, bidrar till mörka ringar. Problemet blir värre med åldrande eftersom huden under ögonen blir tunnare, vilket gör blodkärlen eller mörka ringar mer synliga. Om du älskar utomhus och tillbringar mycket tid i solen, kan du också utveckla mörka ringar under ögonen eftersom den skadliga strålningen från solen kan försvaga huden.

För att bli av med dessa mörka ringar, här är några tips från Dr Mark Van Wormer, en certifierad diplomat av den amerikanska styrelsen för Anti – Aging Medicine:

“Placera bomullstussar indränkt i ögat lugnande vätska i kylskåp. På morgonen du vaknar med svullna ögon eller på kvällen när du ska gå ut efter en lång dag av hårt arbete, men dessa mörka ringar hoppar ut på dig i spegeln, gör följande:

• Börja med att ta bort all ögonmakeup.
• Ligg ner med fötterna upp.
• Placera svala blötlagda pads över ögonen.
• Vila 10 minuter medan du lyssnar på mjuk, lugnande musik.

“Tio minuter senare, kommer din svullnader vara borta och du kommer att se utvilad,” sade han.

Vissa människor svär vid Eyevive, en ögonkräm för män och kvinnor som stärker små fartyg runt ögonen för att minska bildningen av mörka ringar, fina linjer, rynkor och svullnader. Detta genombrott formel innehåller speciella ingredienser förstärkt med extrakt av grönt te, aloe och Pro-vitamin B5 för att ge dig en fräschare och mer levande utseende.