topp 10 blodtransfusion risker patienter bör vara medvetna om

Blodtransfusion är relativt vanliga medicinska procedurer som utförs miljontals gånger varje år i amerikanska sjukhus och runt om i världen. En blodtransfusion kan vara nödvändigt när en patient har fått en stor traumatisk skada som lett till svår blodförlust. Eller kan en blodtransfusion krävas för vissa planerade operationer som normalt resultera i betydande blodförlust. Planerade operationer som kan kräva en blodtransfusion innehålla följande:

c-sektionen
Öppen hjärtkirurgi
Gemensam ersättning
ortopedi
Och många andra

Anledningen till en blodtransfusion kan vara nödvändigt efter blodförlust är på grund av den roll blodet spelar i att leverera syre till kroppen. Ju mindre mängden blod i en patients kropp, gör mindre syre det till att patientens vitala organ och vävnader. Utan tillräckligt med syre, kommer viktiga organ som hjärna och hjärta stängde så småningom ner.

Även blodtransfusioner är relativt säkra medicinska procedurer som har en hög grad av framgång med små eller inga komplikationer, många patienter väljer att alternativa medicinska procedurer. Bloodless kirurgi är ett sådant alternativ. Området oblodig medicin är faktiskt ett antal olika tekniker och förfaranden för att öka mängden syre i blodet och begränsa blodförlust under operation.

Vissa patienter väljer den oblodiga vägen över en traditionell blodtransfusion av religiösa skäl. Andra väljer att ha en oblodig operation på grund av de risker som är involverade med en blodtransfusion. Även sjukhus och vårdsystem göra allt i deras makt för att göra blodtransfusioner så säker som möjligt, det finns ingen garanti för att en blodtransfusion är en 100% säker procedur.

Nedan finns 10 riskerna med blodtransfusioner att varje patient bör vara medveten om:

. 1) Virus och infektionssjukdomar –

Även om blodgivning organisationer och blodbanker har strikta screening och testning, har det förekommit fall där patienter har fått smittat blod från en transfusion. Virus och sjukdomar som kan överföras genom en blodtransfusion inkluderar HIV, hepatit, West Nile-virus, och CJD (den mänskliga formen av “galna ko-sjukan”).

. 2) Allergisk reaktion –

När blod doneras, är det donerade som helblod. Hela blodet separeras sedan i de olika blodet delar som kan behövas i en transfusion (röda och vita blodkroppar, trombocyter, etc.). Ibland givaren blod kan innehålla andra partiklar som kan utlösa en allergisk reaktion hos mottagaren. Allergiska reaktioner under en transfusion kan vara mild till svår och kräva transfusion stoppas vid första tecken.

. 3) lungskada –

I vissa fall kan patienter som får en blodtransfusion uppleva lungskada. Detta kan orsakas av en immunreaktion som angriper mottagarens lungor. Lungskador utgör en allvarlig risk blodtransfusion – nästan 25% av dessa skador vara dödlig.

. 4) Transplantat-mot-värdsjukdom (GVHD) –

Graft-versus-host sjukdom (GVHD) är ett allvarligt tillstånd där de nya vita blodkropparna angriper mottagarens kropp. Detta tillstånd normalt bara drabbar patienter med svagt immunförsvar och är ofta dödlig.

. 5) Akut immun hemolytisk reaktion –

En akut immun hemolytisk reaktion är en sällsynt, men allvarligt tillstånd. Detta inträffar när mottagarens kropp angriper nya röda blodkroppar. Detta producerar ämnen i blodet som kan skada njurarna. Transfusionen omedelbart avbrytas vid första tecken på en akut immun hemolytisk reaktion. Symptomen inkluderar mörk urin, feber, frossa, och rygg eller bröstsmärtor.

. 6) Fördröjd hemolytisk reaktion –

En fördröjd immun hemolytisk reaktion liknar akut tillstånd, men det är den fördröjda reaktionen mycket långsammare. Denna typ av reaktion är extremt farligt eftersom det kan gå obemärkt förbi medan patientens röda blodkroppar sjunker.

. 7) feber –

När en annan persons blod kommer in i mottagarens kropp, är en feber en normal och gemensam immunsvar på närvaron av de främmande vita blodkropparna. De flesta febrar är milda och inte störa transfusion.

. 8) För mycket järn –

I vissa fall, då en patient måste ta emot stora mängder blod genom flera transfusioner, för mycket järn kan bygga upp i blodet. En “järnöverskott” som detta kan skada levern och andra vitala organ.

. 9) Fluid överbelastning –

Patienter som ska få flera transfusioner är i riskzonen för vätskeöverflöd. Huvudsakligen förekomsten av för mycket vätska i blodet, kan vätska överbelastning resultera i en minskning i mängden syre i blodet. Hjärtsvikt kan uppstå om den överflödiga vätskan inte är omedelbart dräneras.

. 10) Mänskliga fel / fel blodtyp –

Blodtransfusion är en medicinsk operation och, som med alla medicinska åtgärder, finns det alltid en risk för mänskliga fel. Om en patient av misstag får fel blodgrupp vid en transfusion, kan de drabbas av lindriga till allvarliga allergiska reaktioner och andra allvarliga komplikationer.