plantar fasciit – en fot smärta som ingen annan

Plantar fasciit är den vanligaste orsaken till hälen smärta ses av ortopediska läkare idag och när du uppleva den unika smärtan av plantar fasciit kommer du aldrig att glömma det.

Drabbar både män och kvinnor, är plantar fasciit ett villkor i plantar fascia, som är den breda, platta, ligament-liknande band som löper längs undersidan av foten förbinder botten av hälen till tårna. Syftet med detta band är att stödja fotvalvet. När plantar fascia blir ansträngd eller svullet eller inflammerat då plantar fasciit och hälen smärta det ger tillsammans med det utvecklas.

Plantar fasciit ses ofta hos personer som tränar hårt, i synnerhet löpare och anställda som har jobb som kräver en hel del promenader eller stående, speciellt om dessa jobb sker på hårda ytor. Andra som kan löpa större risk att utveckla plantar fasciit är de som är feta eller ens de som har gått upp i vikt i samband med graviditeter.

Plantar fasciit smärta uppstår oftast först på morgonen, speciellt med det första steget ur sängen eller ens ta det första steget efter att ha stått på ett ställe under en längre tid eller med det första steget efter att ha suttit en längre tid.

De flesta av dem som lider av plantar fascitis rapporterar oftast någon lindring från smärta efter aktivitet, som plantar fascia är” lossa upp “eller” värma upp “men då hälen smärta är tillbaka med besked efter att ha upp och på fötterna antingen stående eller gående.

Snacka om att påverka din livsstil … plantar fasciit kan säkert göra det.

Den fullständiga upplösningen av plantar fasciit kan ta ett helt år för vissa patienter.

Även en stor majoritet av de drabbade rapporterar fortsatt smärta och med sex månader efter diagnos. Men den goda nyheten är att de flesta av de drabbade tillfrisknar utan kirurgi.

Målet med plantar fascit behandling är att tillåta plantar fascia att läka, är särskilt inriktad behandling på att minska inflammation och smärta i hälen, förbättra styrkan och flexibiliteten av foten, så att de små tårar i plantar fascia att läka, och slutligen komma tillbaka till ditt vanliga liv.

Behandlingsalternativ inkluderar natten spjälor, icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel, injektioner kortison i hälen, is, bra skor, ortoser, stretchövningar, sjukgymnastik och ultraljud terapi.

Plantar fascitis är smärtsamt och även om konservativa icke-kirurgiska behandlingar kan lösa smärta och inflammation kan det ta upp till ett år för fullständig upplösning av detta tillstånd.

Bli inte avskräckt, bara göra jobbet för att få ditt liv tillbaka!