anestesiologi s avgörande roll för patientsäkerhet

Den 30 mars 1842 en Georgia narkosläkare heter Crawford W. Lång MD, ändrade omfattningen av den moderna medicinen för evigt när han framgångsrikt administreras eteranestesi till en patient som har en tumör avlägsnas från halsen. Överraskande, hade patienten skriker inte ut i obeskrivlig vånda.

Den morgonen markerade slutet på tusentals år där kirurgi förknippas med olidlig smärta. Innan upptäckten av anestesi, var ännu ett villkor som blindtarmsinflammation vanligtvis dödlig. Nu en rutinmässig operation är oftast allt som behövs för att avhjälpa krämpa.

Uppskattningsvis 40 miljoner narkosmedel administreras i USA varje år. Den narkosläkare i landets operationssalar inte bara administrera anestesi, emellertid. Dessa läkare ger ständiga medicinska bedömningar, övervaka patientens vitala livsfunktioner – puls och rytm, andning, blodtryck, kroppstemperatur och kroppen vätskebalans – och kontrollera patientens smärta och nivå av medvetande.

Som med alla medicinska ingrepp finns det risker. Riskfaktorer beror på typen av kirurgi och det medicinska tillståndet hos patienten. Lyckligtvis biverkningar från anestesi är sällsynta idag.

In slutet av 1970 genomförde American Society of Anesthesiologists en massiv insats för att förbättra narkos dödligheten. Anestesi Patient Safety Foundation bildades 1985 för att öka medvetenheten om patientsäkerhet. Och 1986 antog American Society of Anesthesiologists standarder för att värna sina medlemmar. I just den sista generationen, tillskrivs antalet dödsfall till anestesi har sjunkit från en i 10.000 till en i 250.000.

Nya standarder fortsätta att utvecklas för att ytterligare säkerställa patientsäkerheten. Dessa standarder, tillsammans med dagens sofistikerade utrustning och förbättrade mediciner och tekniker, har bidragit enormt till att göra anestesi säkrare än någonsin tidigare.

American Society of Anesthesiologists har varit en avgörande kraft i patientens hälsa sedan 1905, och i år firar sitt hundraårsjubileum. Organisationen, som har 40.000 medlemmar, fortsätter att göra framsteg i patientsäkerhet.