orsakerna till njursten du bör veta

Orsaker till njursten är nödvändiga saker speciellt för att undvika dem. Medan vissa livsmedel kan främja stenbildning i människor som är mottagliga, tror forskarna inte att äta någon särskild mat är en av orsakerna till njure stenar.

I gäller orsakerna till njursten, kan en person med en familjehistoria av njursten vara mer benägna att utveckla stenar. Urinvägsinfektioner, njurstörningar såsom cystisk njursjukdomar och vissa metaboliska störningar såsom hyperparatyreoidism är också kopplade till stenbildning.

Cystinuri och hyperoxaluri är två andra sällsynta, ärftliga ämnesomsättningsrubbningar som ofta blir orsak till njursten. När urinen innehåller mer oxalat än kan upplösas, kristallerna sedimenterar och stenar form.

Orsaker till njursten fann också när det finns en minskning i urinvolym eller ett överskott av sten-bildande substanser i urinen. Den vanligaste typen av njursten innehåller kalcium i kombination med antingen oxalat eller fosfat. Andra kemiska föreningar som kan orsaka njursten i urinvägarna inkluderar urinsyra och aminosyran cystin.

Annan orsak till njursten är uttorkning. Det genom minskad vätskeintag eller ansträngande träning utan adekvat vätskeersättning ökar risken för njursten. Njursten kan också orsakas av infektion i urinvägarna, dessa kallas struvit eller infektion stenar.

Beror dock behandling av njursten på typ och orsaken till stenen. De flesta stenar kan behandlas med någon kirurgisk procedur. Dricka massor av vatten och vistas fysiskt aktiva är vanligt nog att flytta stenar mindre än omkring fem millimeter ur kroppen.