vad är ett ultraljud

En ultraljudsundersökning är en radiologi teknik, som använder högfrekventa ljudvågor för att producera bilder av de organ och strukturer i kroppen. Ljudvågorna skickas via kroppens vävnader med en apparat som kallas en givare. Givaren är placerad direkt på toppen av huden, som har en gel appliceras på ytan. De ljudvågor som skickas av omvandlaren genom kroppen reflekteras sedan av interna strukturer som “ekon.” Dessa ekon tillbaka till givaren och överförs elektriskt på en visning bildskärm. Eko bilderna registreras sedan på en plan film och kan även spelas in på videoband. Efter ultraljud, är gelén lätt torkas av.

Den tekniska termen för ultraljud testning och inspelningen är “ultraljud.” Ultraljud testning är smärtfri och ofarlig. Ultraljud tester ger ingen strålning och har inte visat några negativa effekter.

För vilka ändamål utförs ultraljud?

Ultraljudsundersökningar kan användas i olika delar av kroppen för en rad olika syften. Dessa ändamål omfattar undersökning av bröstet, buken, blodkärl (t.ex. för att upptäcka blodproppar i benens vener) och utvärderingen av graviditeten. I bröstet, kan ultraljud användas för att få detaljerade bilder av storlek och funktion i hjärtat. Ultraljud kan upptäcka avvikelser i hjärtklaffarna, såsom mitralisklaffstenos framfall, aortastenos, och infektion (endokardit). Ultraljud används ofta för att styra vätsketömningsanordning (aspiration) från bröstet, lungor, eller runt hjärtat. Ultraljud används också ofta för att undersöka inre strukturer av buken. Gallsten i gallblåsan kan lätt upptäckas, liksom njursten. Storleken och strukturen av njurar, urinledare, lever, mjälte, bukspottkörtel, och aorta inom buken kan granskas. Ultraljud kan upptäcka flytande, cystor, tumörer eller abscess i buken eller levern. Nedsatt blodflöde från koagel eller arterioskleros i benen kan detekteras genom ultraljud. Aneurysm i aorta kan också ses. Ultraljud används också ofta för att utvärdera strukturen på sköldkörteln i nacken.

Under graviditeten kan ett ultraljud användas för att utvärdera den storlek, kön, rörelse, och positionen för det växande barnet. Barnets hjärta är oftast syns tidigt, och som barnet åldras, blir kroppen rörelse tydligare. Barnet kan ofta vara visualiseras genom modern under ultraljudet, och kön barnet är ibland upptäckas.

Hur förbereder patienterna för ett ultraljud?

Förberedelse för ultraljud är minimal. Generellt, om inre organ såsom gallblåsan skall undersökas, är patienter uppmanas att undvika att äta och dricka med undantag av vatten i sex till åtta timmar före undersökningen. Detta beror på att maten orsakar gallblåsan kontraktion, minimera storlek, vilket skulle vara synlig under ultraljudet. I förberedelserna för undersökning av barnet och livmodern under graviditeten, rekommenderas att mödrar dricker minst fyra till sex glas vatten ungefär en till två timmar före undersökningen för att fylla blåsan. Den extra vätska i blåsan flyttar luftfyllda tarm loopar bort från livmodern så att barnet och livmodern är mer synliga under ultraljudsundersökning.

Hur är resultat som överförs till patienten och läkaren?

Ultraljudet genomförs i allmänhet av en tekniker. Teknikern kommer att märka preliminära strukturer och kan peka ut flera av dessa strukturer under undersökningen. Den officiella behandlingen av ultraljud ges av en radiolog, en läkare som är expert på att tolka ultraljudsbilder. Den radiolog registrerar tolkningen och överför den till den praktiserande läkaren som begär testet. Ibland, under ultraljudsundersökning röntgenläkaren kommer att ställa frågor om patienten och / eller utföra en undersökning i syfte att ytterligare definiera syftet för vilket testet är beställt eller att förtydliga preliminära resultat. Plain röntgen skulle förpliktas att ytterligare utvärdera tidiga iakttagelser. En sammanfattning av resultaten från samtliga av ovanstående rapporteras till utövare som begärt ultraljud. De sedan diskuteras med patienten i samband med allmänna hälsotillståndet.