en ny gikt drog. febuxostat segrar marknadsgodkännande i EU

Det har tagit mycket lång tid för ett nytt stort gikt läkemedel utvecklas och godkännas. Förmodligen den bästa gikt nyheterna i över 40 år, är att Febuxostat, vilket har gett handeln / varumärket av Adenuric, har godkänts av den europeiska läkemedelsmyndigheten för försäljning i Europeiska unionen (EU) länder.

Detta godkännande gäller endast för EU-länder. Febuxostat har ännu inte godkänts i USA. Om du läser detta från ett land utanför EU, eller USA, kan du kontrollera med din läkare för att ta reda på om, eller när, kommer Febuxostat skall godkännas i ditt land.

Godkännande i ett land innebär inte godkännande i en annan, men det faktum att den europeiska läkemedelsmyndigheten har godkänt det kommer väga tungt när de medicinska myndigheterna i andra länder anser sitt godkännande.

förmåner

I stora studier Febuxostat (Adenuric) har överträffat Allopurinol, den vanligaste gikt medicin för långtidsbehandling. Liksom Allopurinol, fungerar det att sänka urinsyra produktionen genom att hämma xantinoxidas, ett enzym som krävs för att producera urinsyra. I två stora studier minskade urinsyra (UA) i fler gikt sjuka, och fler patienter nådde målet 6,0 mg / dL nivå snabbare, än de som stod på allopurinol.

Vid 120 mg har minskat UA nivåer till målet på 6,0 mg / dL i över 60% av studie patienterna. Vid 80 mg siffrorna var runt 51%. Allopurinol på en 300 mg dos i de flesta deltagarna uppnått detta är 22% av studie patienterna. Därav den glada surr i reumatologi cirklar eftersom dessa typer av resultat blev uppenbart i sina prövningar. På eller under 6,0 mg / dL gikt är mer sannolikt att bli botade eller hanteras bättre.

Generellt har Febuxostat varit effektivare när UA nivåer understiger 10,0 mg / dL (595 mmol / imol). Men även om de har varit över denna nivå, har det minskat UA nivåer ned till målet på ca 40% av studie patienterna vid en 80 mg dos, och mer vid högre doser.

det är inte perfekt

I prövningar dess framgång i att minska UA nivåer ner till den viktiga 6,0 mg / dL (357 mmol / imol) nivå var inte 100%. Cirka 35% av patienterna patienterna inte uppnår målet. Detta kan ha varit delvis för att så många gikt drabbade är inte UA över-producenter, problemet adresser febuxostat, men under-excretors av urinsyra.

Och det kan orsaka biverkningar förstås. Se längst ner i artikeln.

Febuxostat (Adenuric) är tyvärr inte en behandling för gikt smärta. Det kommer inte att användas i stället för NSAID som indometacin, Colchicin och kortikosteroider.

Det rekommenderas att NSAID eller colchicin används tillsammans med Adenuric. Detta beror, som med allopurinol, på en kurs på febuxostat, kan det finnas en initial ökning giktattacker. Om detta händer måste du slåss genom attackerna och fortsätta ta Adenuric.

Det kommer också endast att användas i gikt patienter som har kronisk hyperurikemi (höga nivåer UA) och gikt.

Så om du är en gikt lidande som bor i ett EU-land som är medlem i EU, kan du be din läkare åsikt om huruvida Febuxostat är lämplig för dig.

som kommer att ordineras det?

Den rekommenderade dosen är en 80 mg tablett om dagen. Om du efter två veckor finns det ingen minskning av UA nivåer, kan din läkare öka dosen till 120 mg dagligen. Patienterna kommer att behöva en annan serum UA test efter två veckors behandling för att ta reda på hur väl den gör. I försöken har det oftast fungerat snabbt, inom ett par veckor.

Dina urinsyra nivåer måste vara hög. Om du har gikt men normal eller något förhöjd urinsyra som vissa gör, är det osannolikt att ordineras.

Tophi Om du har tophi, det är glädjande att veta att Febuxostat har visats ha framgång mot tophi. Mätt tophi områden minskas i många patienter med tophi. Närvaron av tophi blir ytterligare en faktor som talar för ett beslut om att förskriva Febuxostat (Adenuric).

Du kommer inte att behöva vara på en låg purin diet, och mer goda nyheten är att det kan förskrivas för äldre.

Njur-och leversjukdomar I försöken har det relativt god med patienter som har lindrig njursjukdom. 44% av patienterna uppnådde målet på en 80 mg dos, mer vid högre doser. Bättre resultat än allopurinol. Om du har mild njursjukdom (nedsatt njurfunktion) eller lindriga leverproblem (nedsatt leverfunktion) kommer läkaren att bedöma om Adenuric / Febuxostat kan tas säkert.

Om du har allvarliga njur-eller leverproblem Febuxostat rekommenderas inte eftersom det inte har testats i här patientgrupper. Det rekommenderas inte för personer med hjärtsjukdom eller barn.

Noterade möjliga biverkningar yrsel, dåsighet, diarré, hudutslag, huvudvärk, högt blodtryck och lever avvikelser funktion – vara lindriga sådana. I försöken ingen av dessa biverkningar rapporterades hos mer än 3,5% av rättegång patienter. Det vanligaste var onormal leverfunktion.

NB. Innehållet i den här artikeln innehåller medicinsk information inte medicinska råd. Vänligen alltid diskutera lösningar med din läkare eller annan sjukvårdspersonal, innan de genomför någon behandling.