HD-röntgen möjliggör säkrare medicinska procedurer

Ett växande antal amerikaner byter sina traditionella TV-apparater med HD-platta paneler för ett tydligare, bättre bild. Detsamma gäller i världen av medicinsk bildbehandling, där läkare ersätter X-ray-tekniken från det förflutna med nya HD-platt-detektorer.

Används i sjukhusens kateterisering labb för att behandla hjärt-och kärlsjukdomar, är dessa nya platt-detektorer finns i avancerade vaskulära röntgensystem, såsom Infinix-I serien från Toshiba America Medical Systems. Inte bara är de mer korrekt, de är säkrare, att reducera stråldosen till både patienten och läkaren.

Hjärtsjukdom och stroke – de viktigaste komponenterna i hjärt-kärlsjukdom – är de första och tredje främsta orsakerna övergripande dödsfall i USA, enligt Centers for Disease Control and Prevention. Ca 61 miljoner amerikaner, nästan en fjärdedel av befolkningen, har någon form av hjärt-kärlsjukdom. Även hjärtsjukdomar och stroke ofta tros påverka främst män och äldre, är det en stor dödsorsaken för kvinnor och människor i sina bästa år.

Behandling av kardiovaskulära sjukdomar innebär ofta kirurgiska ingrepp, såsom koronar bypass eller öppen hjärtkirurgi. Med användning av vaskulära röntgensystem, dock kirurger kan utföra mindre ingrepp såsom koronar angioplastik (där en ballong används för att vidga öppningen av en smal eller blockerad artär för att öka blodflödet), stentning (när en trådnätsrör placeras i artären för att hålla den öppen), och placeringen av pacemakers (elektroniska apparater som hjälper hjärtslag regelbundet).

Den främsta fördelen med dessa mindre ingrepp förkortas återhämtningstid, som sätter mindre stress på patienten. Men de har den inneboende risken för utökad exponering. Dock skapar Toshibas hjärt platt-detektor bilder med hjälp av en mer effektiv process för att omvandla röntgen direkt till elektriska signaler, vilket minskar exponeringen för patienter