kan bakteriell överväxt vara orsaken till din IBS

Hantera stressen i ditt liv är ett bra sätt att hjälpa till att få dina negativa känslor under kontroll, men tyvärr är stress bara en av många IBS orsaker. I själva verket har forskning som har bedrivits under de senaste åren funnit att IBS kan också vara relaterade till tunntarmens bakteriell överväxt (SIBO).

Vad är SIBO? Det är en överväxt av bakterier som naturligt förekommer i tunntarmen. Tunntarmen innehåller en liten mängd bakterier som är nödvändig för en väl fungerande mag-tarmkanalen. Men när för mycket bakterier finns, problem såsom försämrat fettupptag inträffar. Dessutom stannar den även kolhydrater från att absorberas och lämnar dem att ruttna i tarmarna som orsakar en rad obehagliga och ofta illaluktande symtom inkluderande uppkördhet, smärta, gas, slem i avföringen och diarré.

Bakteriell överväxt kan leda till brist på näringsämnen, matallergier och matsmältningsenzymer som knappt fungerar. Det är ett vanligt tillstånd som vanligtvis går oupptäckt i flera år, även när symtomen är närvarande. Varför? De flesta människor som har kroniska matsmältningsproblem och har uppblåsthet, gas, diarré och förstoppning är vanligtvis diagnosen colon irritabile. Läkare anser sällan bakteriell överväxt i tunntarmen som problemet.

Vad orsakar bakteriell överväxt? Det finns många olika faktorer som kan leda till SIBO. Några av följande villkor som kan orsaka en överväxt av bakterier i tunntarmen är:

• Minskning av motilitet i tunntarmen – tillstånd som orsakas av för mycket dietary socker och kronisk stress. Detta tillstånd kan också uppstå från diabetes, skleroderma och hypotyreos.

• Strukturella avvikelser i tunntarmen – avvikelser kan orsakas av tunntarmen diverticula, gastric bypass operation, och tarmobstruktion. etc.

• Hypochlorhydria – Eftersom människor ålder, de producerar mindre magsyra. Mage syra bidrar till att eliminera bakterier i tunntarmen. Således, om det finns en nedgång, kommer syran inte att kunna eliminera tillräckligt av bakterierna.

• Andra orsaker – stress, långvarig användning av steroider, antibiotika, antacida piller och andra mediciner, immunbrist, pankreas enzymbrist och en diet otillräcklig i fiber.

Är IBS och SIBO relaterat?

En studie som genomfördes av forskare vid Cedars-Sinai Medical Center i Kalifornien involverade 202 deltagare med IBS. Varje deltagare testades för bakteriell överväxt med laktulos andningsväte testet. En person med bakteriell överväxt producerar höga halter av metan eller vätgas. Den laktulos vätgas testet analyseras gasen i andningen, och är det bästa testet för att diagnostisera SIBO.

Vid slutet av studien fann man att av de 202 deltagarna, testade 157 positivt för SIBO. När de 157 personer som diagnostiserats med SIBO behandlades för sjukdomen, och de extra bakterier i sin tarm eliminerades, hade 48% av dem en förbättring i deras IBS symtom.

Även om det har visat sig att bakteriell överväxt och IBS kan samexistera, är forskare bestämma fortfarande huruvida IBS symtom orsakas av SIBO. Vissa teorier tyder på att höga halter av metan eller vätgas som orsakas av överväxt av bakterier producerar IBS symtom. Men teorierna är ännu inte bevisat.

Hur behandlar ni SIBO?

Överskott bakterier elimineras genom användning av antibiotika. Tyvärr, även om antibiotika kan kontrollera bakterier överväxt är det inte ett botemedel. Liksom IBS, SIBO symtomen återkommer ofta när medicineringen upphörde. Således är behandling med antibiotika ofta en kontinuerlig process.

Om du tror att du kan ha SIBO, tala med din läkare om att ta ett laktulos väte test. Om du upptäcker att SIBO är relaterade till din IBS orsakar, eller även om det inte är, är det en bra idé att titta på andra alternativ och gratis former av terapi för att behandla dina symptom såsom akupunktur bortsett från mediciner.