rollen av protonpumpshämmare i sura uppstötningar lättnad

Vad är protonpumpshämmare?

En pump är ett verktyg som förflyttar en substans mot en gradient. Ett välkänt exempel är vattenpumpen som lyfter vattnet upp mot tyngdkraften. I vårt fall, det finns celler i membranet bekläder magen lumen, dessa celler producera syra och pumpa den mot koncentrationsgradienten som fastställts av den tidigare bildade syra in i magen lumen. Det innebär att koncentrationen av syra i magen lumen är högre än inne i cellen och denna lutning skulle gynna rörligheten av syra i cellen, men det cellulära väggen förhindrar detta och samtidigt pumpar mer syra i lumen. Precis som vattenpumpen behöver elenergi för att lyfta vattnet uppåt, den cellulära väggen använder kemisk energi för att pumpa syra utåt.

syra eller protonpumpshämmare?

Syra produceras i form av en positivt laddad subatomära partikel som kallas proton. Protonen är kärnan i den lättaste grundämnet väte. Faktiskt väteatomen består av en proton som kärnan, till vilken en negativt laddad enda elektron är bunden som motsatta laddningar attraherar. Eftersom protonen är 1836 gånger tyngre än den elektron, proton anses utgöra nästan hela massan av väteatomen.

Så hur protonpumpshämmare påverkar denna mekanism?

De samlas på luminalyta av sura producerande celler och hämma de enzymer som är involverade i processen för syntes av kemisk energi, nödvändig för pumpningen. Följaktligen, ingen energi, ingen pump aktivitet och ingen syra produktion (ingen proton flöde in i lumen i magsäcken). På cellnivå finns receptorer på vilka signaler som utlöser syrasekretionen interagerar. Dessa triggers är histamin, gastrin och acetylkolin. De är kemiska ämnen som levereras runt-producerande celler och frisätts från lokala celler, intestinala celler eller nervändar.

Exempel på protonpumpshämmare såsom omeprazol (Prilosec) Lansoprazol (Prevacid) Rabeprazole (Aciphex) Pantaprazole (Protonix) Esomeprazol (Nexium) Protonpumpshämmare används för både diagnos och behandling. I den diagnostiska Omeprazol testet: är en dos av 40 mg ges på morgonen och en annan 20 mg på kvällen för 7days till en halsbränna lidande. Om symtomen lindras efter denna regim, är diagnosen av sura uppstötningar bekräftad. Det anses vara en icke-invasiv och lätt tillgängliga testet med rimlig kostnad.

För sura uppstötningar lättnad, anses de vara de mest effektiva terapeutiska medel och standard medicinering. Alla av dem är effektiva, men svaret kan variera från person till person. Rätt timing av intaget är avgörande för effektiviteten, bör det vara 30 minuter före frukost eller annan stor måltid. För vissa patienter med partiell respons eller svåra symtom kan läkaren råda en andra extra dos före kvällsmålet. Att vara långtidsverkande (duration av en engångsdos är 24hours), de tillåter tid för skadade vävnader att läka. De har en helande på 80% i måttliga till svåra fall och lindring av symtom i upp till 90% av patienterna. I jämförelse med Histamin type2 receptorantagonister, de är mer effektiva och snabbare för att främja läkning.