en näsa förstörs när turbinates avslutas

De flesta människor är inte bekant med begreppet “näsmusslorna” om inte om dessa komplexa, kritiskt viktiga strukturer tas bort från näsan. Dessa strukturer, de primära som är ungefär lika stor som våra fingrar, ibland avlägsnas eller reduceras i storlek i näsan för att bidra till att öppna luftvägarna. Näsmusslorna kan bli svullen och blockera näsluftvägen grund av allergier, kan icke-allergisk rinit, överanvändning av nasalt avsvällande medel, eller det kan orsakas av en septal avvikelse. Så läkarna trimma ner dem och av goda skäl.

Ta bort alltför mycket av näsmusslan, dock, och ditt liv kommer att bli en enda röra. Det är ungefär som att ta bort fingrarna – men mycket värre. Din andning och näsan blir påverkas avsevärt. Precis som din hand kommer inte att vara fullt fungerande om du tar bort fingrarna, inte heller kommer din näsa om du tar bort näsmusslan. Dessa strukturer är inte synliga för ögat på grund av sitt läge i näshålan, så du kan inte tala om någons turbinates är närvarande och fullt fungerande eller om de har tagits bort – tills man tittar på datortomografi. Eftersom dessa strukturer är “dolda”, i en mening, är avlägsnandet inte lika självklart för ett problem som människor som har sina fingrar bort. Slutet konsekvensen av turbinate avlägsnande är finns det inget kvar att ta bort från näsan! Det är redan borta!

De turbinates består av ben inklämt mellan slemhinnor skikt, och de är rika på blodkärl och nervändar. Den yttre delen är tjock med betydande slem-producerande förmåga. Näsmusslan tjänar många viktiga funktioner för 18.000 liter luft vi andas och 1-2 liter slem som går genom vår näsa och bihålor varje dag, inklusive:

1) Riktning av luftströmmen. Näsan riktar luftflödet i ett ordnat mönster så att luften upplevs i alla regioner i näsan.

2) Ge nasala luftflöde motstånd. Näsan ger mer än 50% av motståndet i den totala luftflödet till lungorna, vilket ger optimala lung fungerar.

3) Innehållande nervceller. Laminärt luftflöde slår nässlemhinnan, vilket är inbäddad med trigeminala receptorer (nervreceptorer som upptäcker luftflöde rörelse och temperatur) och dessa nervceller berättar hjärnan du andas.

4) befuktning av luften vi andas. Näsmusslan hjälpa fukta luften vi inspirerar så det är nära 100% luftfuktighet när den når våra lungor.

5) Värmer luften vi andas. Näsmusslorna hjälper varmluft inte bara genom att tillhandahålla nasal luftflöde motstånd, men också de större och lägre turbinata (inferior turbinata, som är rik på blodkärl) har betydande expanderande (för att minska kall luft intag) och tilldelning av kontrakt (för att tillåta mer luft att komma in vår näsa) förmåga. Specifikt, spelar den främre delen av den undre och mellersta turbinates en betydande roll i att leda och värmer luften vid inspiration.

6) Filtrering av luften vi andas. Näsmusslan ger mycket yta att låta infektiösa partiklar att slå dem, inneslutning dem i slem, som sveps in i svalget där det ofarligt förtäring.

7) Lukta luften vi andas. Näsmusslan projicera en liten mängd luft, 10% eller mindre, mot de överlägsna näsmusslan där lukt glödlampor är närvarande att hjälpa upptäcka lukten.

8) Svullnad. Näsmusslan svälla på ena sidan av näsan medan den andra sidan constricts någonsin 2-4 timmar, en process som kallas den nasala cykeln.

Tydligt, de primära näsmusslan är oerhört komplexa, tjänar många viktiga funktioner, och bör behandlas med största respekt. Det är viktigt innan de genomgick någon nasal eller sinus kirurgi för att ha en ärlig, öppen diskussion med din läkare om hur operationen kommer att påverka slemhinnan med näsmusslan. Innan det är för sent.

Denna artikel får fritt återges eller distribueras i sin helhet i någon e-zine, nyhetsbrev, blogg eller webbplats. Författarens namn, biografi, och länkar till hemsidan måste förbli intakt och att inkluderas med varje reproduktion.