mirakel lim och såret closure_

Har du någonsin hört talas om att limma en klippa ihop? Första gången jag hörde talas om detta var jag lite chockad. Jag sålde en produkt som kallas Miracle Lim på mässor. Jag hade folk berätta alla galna historier möjligt om ursprunget av cyanoakrylater (superlim) – Miracle Glue är i samma kategori. Den rådande historien var att superlim hade uppfunnits i Vietnam era för soldater. Det var mer effektivt än bandage i täta upp en klippa eller sår. Jag undersökt detta ganska grundligt och fann att även dessa typer av lim användes i Vietnam och senare för suturering sår,, Äúsuper lim, var au, Äúdiscovered, au mycket tidigare.

Cyanoakrylater har snubblat på genom ett par gentleman vid Eastman-Kodak i 1940, AOS sedan igen på 50, AOS. Dessa herrar experimenterade på omfattningar för gevär och cyanoakrylat var en av deras misstag. De första cyanoakrylater som bildades var etanol och metanol. Under 1970-talet n-butyl-2-cyanoakrylat sedan 2-oktyl cyanoakrylat har utvecklats, varvid den senare godkändes av FDA och marknadsförs som sådana produkter som Traumaseal och Dermabond. Den butyl och oktyl är mindre irriterande för huden. De tidigare kommer att göra jobbet bara inte lika bekvämt. Jag har haft många människor säger att de har använt alla typer av cyanoakrylater detta sätt.

Nu, även om min familj är laddad med läkare, jag är inte en. Även om jag inte kan råda någon att använda lim för den här sortens saker, kan jag berätta några intressanta historier som har skickats till mig. Här är en från 3-4 år sedan:

“Herrar:

Jag köpte en liten flaska av din Miracle Glue på en pistol show i Portland i juni tänkande från demonstrationen att det skulle vara en bra sak att ha när jag var ute på jakt och fiske för alla de omedelbara reparationer som verkar alltid komma upp. Tja, slutar det upp att din lilla lim räddade min resa. Jag skulle säga livet, men det skulle vara lite för dramatiskt. Jag var på en solo fly-in kanottur till Quetico Provincial Forest i norra Ontario långt norr om Minnesota Boundary Waters Canoe Area. Jag har fått höra många gånger jag är galen för att flyga i hundratals miles ensam och långt från någon där och ingen kropp, men ibland är jag bara känner för att vara ensam med naturen för att få min värld tillbaka i perspektiv. Jag växte upp på sådana platser så jag känner mig helt säker på min förmåga och dessutom, är fisket bra och björnarna skrämma lätt.

Jag är fyra dagar ute på en 10 dagars resa och spinngjutning en vass säng för trofé Northerns [Gädda]. Min lockbete får hit som ett godståg och jag äntligen bekämpa monster i min kanot. Jag försöker knäppa en snabb bild armlängds avstånd för att spela in ögonblicket och släppa pokalen när fisken ryck ur min hand som håller honom vid gälarna och börjar gå nötter i botten av kanoten.

Saker händer väldigt snabbt. Jag rycker ut tången och lyckas få drag ut och när jag försöker lösa fisken att släppa det jag går att göra min grab och det griper mig i stället i handen. Jag lyckas hålla den genom gälarna och vrida min hand ut (inte kul, lätt eller ganska men lyckligtvis hade jag på kraftiga läderhandskar) men nu fisken är alla trassliga i min tunga linje och allt jag vill är detta suga ur min kanot. Jag rycker ut min filet kniv och går att skära baksidan av linjen att kasta den överbord.

Precis som jag går att skära linjen fisken thrashes ur min hand landar på min andra sidan tvingar filet kniv över min vänstra lår och jag kan säga jag har skurits ganska dåligt direkt. Skruva fisken, slår jag honom på huvudet med handtaget på båten åra och gå tillbaka till lägret. (Jag åt min fyllning och lämnade sitt enorma huvud på en bruten lem av en tall.)

När jag kommer dit jag ta en topp och det finns en fin 7 “långa djupa slice rätt ner i toppen av mitt lår. Lyckligtvis jag hålla min filet kniv knivskarp så det är en ren rakt snitt. Jag är inte njuter tanken tidskrävande mina veckor whiskey lager, kokande fiskelina och gör en hand sy jobb på mitt ben. Jag läste något om medicinsk användning av lim och figuren är det värt ett försök innan en hacka jobb själv suturering.

Jag tar ut Miracle Glue jag köpte, städa upp sårområdet, badda den torr som jag kan och sedan långsamt limma såret stängs med några peanger jag använder för att ta bort krokar. Det fungerade fint och höll såret ihop. Jag stänkte lite mer och färdig tills blödning stoppas. Jag väntade och sedan lagt en tunn linje tätning när det görs för extra grepp. Efter, täckte jag den med gasväv och hållit det täckte resten av resan. Såret blev inte mycket infekterad och efter att limmet lossnade jag bara sätta en antiseptisk kräm på det i flera dagar, och även det gick undan.

Bra jobb med lim, gärna skicka mig lite mer. Hälsningar,
Jeff j.., au

Cyanoakrylat kan användas för paper cuts, omedelbart stänger såret. Jag har också haft flera personer berättar att de har använt det med framgång när de får mycket torr hud och huden på ändarna av sina fingrar split. Sätt en droppe på och när den avtar efter ett par dagar uppdelningen har förseglat.