när du ska ta din medicin

Timing din medicinering lämpligt kan vara avgörande för framgången för någon behandling regim oavsett om det är för att bota ett livshotande tillstånd eller helt enkelt för att lindra besvärande symtom.

När bäst att ta en medicin beror på den aktiva ingrediensen, vilken produkt utgör medicinen är i, naturen och svårighetsgraden av det tillstånd som ska diagnostiseras, förebyggas eller behandlas, samt individuell diet och livsstil. De detaljer som din läkare eller apotekspersonal tillhandahåller ofta kretsar kring att maximera effektiviteten och säkerheten av läkemedlet.

Att få så mycket av den aktiva ingrediensen som skall absorberas i kroppen kan vara ett viktigt mål för korrekt timing din medicinering. Vissa läkemedel är bättre absorberas när det tas med måltider eller specifika livsmedel medan absorptionen av andra hämmas när det tas på samma sätt. Extremt lite av en osteoporos läkemedel som Fosamax (alendronat) redan någonsin kommer in i kroppen, än mindre når ben, fastande från en enda dos. Detta läkemedel måste tas med vanligt vatten och utan mat eller annan dryck, varje vecka på samma dag i upprätt läge på första stigande. Redan mer än 99% av en singeldos kommer att utsöndras ur kroppen under sådana förhållanden och om läkemedlet tas tillsammans med mat eller vid andra tidpunkter under dagen, kan den absorberade mängden ytterligare minskas med hälften eller mer.

Vissa mediciner kan vara säkrare att ta med mat i stället för på en tom mage. I bättre säkerställa den långsiktiga säkerheten av ett smärtstillande medel klass av läkemedel som kallas NSAID, kan det vara klokt att undvika att ta medicinen aspirin till exempel, på fastande mage, och att antingen ta medicinen med eller efter måltid eller tillsammans med ett antacida .

Aktiva ingredienser kan kräva en viss dos och timing strategi att vara mest effektiva. Detta gäller särskilt för olika typer av antibiotika vid behandling av infektioner. Ett antibiotikum medicinering som cloxacillin kan kräva fyra gånger dagligen för att upprätthålla effektiva blodnivåer vid behandling av en hudinfektion medan ciprofloxacin, ett antibiotikum i en annan klass som agerar annorlunda, kanske bara kräver en eller två gånger om dagen dosering för att behandla en urinvägsinfektion .

Den produktform kan spela en viktig roll för när och hur ofta en medicin tas. Långtidsverkande, fördröjd eller fördröjd frisättning preparat kan arbeta för att frigöra de aktiva ingredienserna i en medicinering produkt annorlunda eller konsekvent under en dag så att medicineringen ska vara terapeutiskt trots att doseras en gång i stället för flera gånger på en dag. Vid hantering av blodtrycket till exempel, har kronoterapeutisk medicinering har utvecklats för att arbeta parallellt med kroppens naturliga dygnsrytm och i kraft, för att bäst ta itu toppen blodtryck som tenderar att uppstå när de vaknar. Innopran XL (propranolol) kan tas bara en gång på natten innan sova. Teknik möjliggör frisläppandet av läkemedlets aktiva ingrediens fyra timmar efter att ha tagit den, med resulterande maximala blodnivåer som sammanfaller med den morgonen stegring i blodtryck.

Den typ av en sjukdom kan också hjälpa till att avgöra när det är bäst att ta en viss medicin. Kolesterol syntetiseras av kroppen, ofta under sömn i natt därmed uppstår tanken att det kan vara mest fördelaktigt att dosera kolesterolsänkande medicin som Zocor (simvastatin) eller Mevacor (lovastatin) på kvällarna. Förhållanden som migrän, feber och gikt kan ha akuta symtom som uppträder oförutsägbart och kan ofta kräver medicinering oavsett tid på dygnet.

Införliva individuell kost och mönster livsstil ofta underlättar efterlevnaden ta medicin och kan vara avgörande för att effektivt behandla en kronisk sjukdom som diabetes utan att otillbörligt minska livskvaliteten. För att få bästa möjliga kontroll av tillståndet, kan insulininjektioner administreras samt muntlig medicinering tas före, till eller efter maten för att sammanfalla med specifika förväntade toppar i blodsockret. I samråd med behandlande läkare, kan oral medicinering tidsinställda med måltider eller planeras för konsumtion antingen konsekvent på morgonen eller natten för att underlätta livsstil och efterlevnad.

När specifika läkemedel används för att dämpa delar av kost och näring, ta dessa konsekvent med måltider kan vara viktigt att behandlingen lyckas. En viktminskning medicinering som Xenical (orlistat) är ofta bäst tas med måltider eller tider av födointag som involverar mest konsumtionen av fett eftersom dessa blir bundna av medicinering och förs ut ur kroppen. Den kolesterolsänkande mediciner kolestipol och kolestyramin också agera på ett liknande sätt och är bäst tas med måltider.

Timing medicinering för de bästa resultaten kan vara särskilt viktigt när man har att ta fem eller fler mediciner konsekvent. I sådana fall kallas polyfarmaci, blir det allt viktigare att inte bara matcha medicinering med specifika tidsluckor före, med eller efter mat, men också till rymden ut de olika mediciner lämpligt sätt så att man undviker negativa interaktioner som kan leda till ineffektiva medicinering eller ens direkt skada för hälsan.

I timing din medicinering, diskutera olika överväganden med både din behandlande läkare och apotekare. Detta kommer att optimera en säker och effektiv medicinering regim och bättre dina behandlingsresultat.