allmän information om skabb

Skabb kan vara en ganska svår hudsjukdom som kan och faktiskt inte spridas från person till person. Själva sjukdomen utlöses av en mycket liten insekt som kallas kvalster. Det vetenskapliga namnet för kvalster är Sarcoptes skabb. Denna insekt är faktiskt mycket liten, mikroskopisk storlek. Det kan inte leva utan den konstanta temperaturen i den mänskliga kroppen i mer än 24 timmar. Vad den gör är att det faktiskt lånar in i huden där det lägger ägg som så småningom kläcks efter en 3 till 5 dagars period. Efter kläckningen de nybildade kvalster sprids till andra delar av kroppen där de skapar förödelse. Det är en felaktig uppfattning att tro att skabb bildas på grund av att vara smutsig.

Det är ett mycket välkänt faktum att skabb är mycket smittsam. Friska människor kan också ta det om de ha långvarig hudkontakt med människor som har utvecklat den. Det finns även andra föroreningar som kan sprida kvalster till människor. Kläder, sängkläder och handdukar bör undvikas när det gäller skabb.

De vanligaste symtomen som tyder på förekomsten av skabb är klåda och gråvita linjer eller spår som sicksack på hudytan. Många områden av kroppen kan påverkas av härjningar av sjukdomen. Inkubationstiden av sjukdomen är av ca 1 -2 månad, men i fallet med personer som utvecklar den igen kan symptom så snart som två dagar efter att ha kommit i kontakt med en förorening. Andra symptom kan vara rodnad i huden, svullnad och puss.

Vanligtvis kvalster kan elimineras efter en behandlingsomgång. Den tid det tar för kvalster ska dödas är ganska kort, men klåda kan fortsätta efter behandling för ett par dagar.

Det är bäst att be en professionell läkare om den medicin som behövs för att behandla skabb. Läkare kan ordinera rätt läkemedel som ska användas.

Patienten är skyldig att använda medicinen ges så bra som möjligt för att på rätt sätt eliminera skabb. Det är indicerat för att ta ett varmt bad strax innan du applicerar krämen. Detta kan hjälpa till att mjuka upp lesioner och även tvätta av några av kvalster. Krämen ska läggas på hela kroppen så att inga kvalster rymningar. Om ansiktet är inblandad är det bäst att vara mycket försiktig runt känsliga områden som ögon och mun. Det indikeras att hålla medicineringen utom räckhåll för barn. Kläder, sängkläder och handdukar måste alla vara ordentligt tvättad för att bli av med kvalster. Också det skulle vara en mycket bra sak fumigate hela huset för att vara säker på att inga andra föroreningar finns kvar.

Extrem försiktighet och uppmärksamhet bör ges av den tidigare patienten om risken att bli smittad är att vara så liten som möjligt.