bakteriell pneumoni

Bakteriell invasion av lungparenkym väcker exsudativ stelning (konsolidering) av lungvävnad som kallas bakteriell lunginflammation. Många variabler, såsom den specifika etiologiska agens, värd reaktionen, och skadans omfattning, fastställa den exakta formen av lunginflammation. Sålunda kan klassificering ske enligt etiologiska medlet (t.ex. pneumococcal eller stafylokock lunginflammation), arten av värdens reaktion (t ex, varig, fibrinös) eller grov anatomiska sjukdomens utbredning (lobulär bronkopneumoni kontra lobar lunginflammation)

Fläckvis konsolidering av lungan är den dominerande egenskap hos bronkopneumoni. Denna parenkymal infektion utgör vanligtvis en förlängning av en redan existerande bronkit eller bronkiolit. Det är en mycket vanlig sjukdom som tenderar att uppstå i de mer sårbara två ytterligheter av liv -. (Linda och ålderdom I unga finns det lite tidigare erfarenhet av patogena organismer som gör dessa patienter suceptible till organismer med låg virulens Resistance likaså faller. i åldrarna, särskilt i dem som redan lider av någon allvarlig sjukdom. bronchopneumonia, ett vanligt fynd på postmortem undersökningar, ofta avslutar en lång kurs av progressiv hjärtsvikt eller spridas tumör

Lobar lunginflammation är en akut bakteriell infektion i en stor del av en lob eller av en hel lob. Classic lobar lunginflammation är nu sällan, på grund av överlappningen. Den lobulär engagemang kan bli sammanflytande producerar nästan total lobära konsolidering, i motsats effektiv antibiotikabehandling för någon form av lunginflammation kan begränsa engagemanget till en delsumma konsolidering. Dessutom samma organismer kan producera lobulär lunginflammation hos en patient, medan den mer sårbara individen ett fullskaligt lobära engagemang utvecklas. Den viktigaste från klinisk ståndpunkt är identifiering av det orsakande ämnet och bestämning av omfattningen av sjukdomen.

Varje dag i luftvägarna och alveolerna är exponerade till mer än 10.000 liter luft innehåller farliga damm, kemikalier och mikroorganismer. De öden inhalerade partiklar beror på deras storlek. Således partiklar större än 10mm deponeras i stort sett i den turbulenta luftflödet i näsan och övre luftvägarna, partiklar av 3 till 10 mm lodge i luftstrupen och luftrören genom impaktion, och mindre partiklar och storleken på de flesta bakterier, är 1 till 5 mm deponeras i terminalen luftvägarna och alveolerna Mindre partiklar (