behandlingsmöjligheter för kolorektal cancer

För att se hur man ska behandla tjocktarmscancer läkare först måste skede cancer. Detta kan göras efter tre system: Dukes, Astler-Coller och AJC / TNM.

Klassificeringen av cancer efter AJC / TNM är:

Etapp 0: cancertumör påverkar endast det inre lagret i tjocktarmen eller ändtarmen foder. Den angivna behandlingen är operation för att avlägsna tumörer och polyper. Ingen ytterligare behandling är nödvändig.

Steg I: den tumören har spridit sig djupt i den inre raden i tjocktarmen eller ändtarmen, men har inte brutit igenom kolonväggen ännu. Den rekommenderade behandlingen är kirurgi med någon annan ytterligare behandling efter operationen.

Steg II: tumören har brutit igenom tjocktarmen väggen men har inte spridit sig till lymfkörtlarna ännu. Kirurgi indikeras och kemoterapi eller radioterapi behövs i vissa fall.

Steg III: lymfkörtlarna påverkas av tumören. Vid tjocktarmscancer kemoterapi behövs efter operation, i ändtarmen cancer kemoterapi eller strålbehandling sker före eller efter operationen.

Steg IV: cancern har spridit sig och påverkat andra organ såsom lungor och lever. I detta fall kemoterapi och strålbehandling kommer att tillämpas både för att stoppa rektum från att blockeras. Ibland operation kommer att behövas för att ta bort tumörer från de övriga berörda organ.

Kirurgi för koloncancer avser avlägsnande av cancer delen av tjocktarmen och därefter återansluta de två ändarna av tjocktarmen. Dessutom kommer de närliggande lymfkörtlar och en del av den normala vävnaden tas bort också. Några av de tidiga stadierna av tjocktarmscancer kan lösas under koloskopi. Patienten kommer att återhämta sig efter en tidsperiod som varierar med ålder, allmän hälsa och cancern förlängning.

Kirurgi för rektalcancer kommer att göras efter kemoterapi och strålbehandling om cancern är i ett långt framskridet skede.

Om cancern orsakas av polyper måste de avlägsnas genom ett förfarande som kallas polypectomy. En lokal excision kan göras i andra fall, och kommer att ta bort ytliga cancer från det inre lagret av ändtarmen tillsammans med några hälso vävnad från närliggande. Ofta en låg främre resektion kan göras för att behandla kolorektal cancer men tumören får inte ligger mycket nära den anala sfinktern. Andra lösningar är de abdominoperineal resektion och i de mest desperata fall det finns andra organ är inblandade bäcken exenteration kommer att tillämpas.

Kommer att regelbundet hälsokontroller och se din läkare från de första symptomen av kolorektal cancer kan behandla cancer från dess början, undvika komplikationer under drastisk terapi och återhämta sig snabbare från sjukdom.