risken att få autologa transplantat stamceller

Enligt en färsk undersökning, är denna risk “Färre än 1 av 2500”. För ett barn i vilken det finns en direkt släkten Sicklecellanemi, Fanconi eller Diamond-Blackfan anemi och vissa ärftliga leukemier, kan risken för ett syskon eller ett barn kräver en stamcellstransplantation vara mycket högre beroende på ett antal faktorer. För en frisk familj utan en dominant ärftlig malignitet eller tillstånd av denna typ av risk citerade kan i själva verket vara mycket mindre än 1 i 20.000 som det har bara varit 4 eller 5 dokumenterade fall av autologa stamceller från navelsträngsblod celltransplantat världen hittills.

Frågan om autolog användning är en av intensiv debatt. Autolog stamcellstransplantation är väl etablerad och används för en mängd olika hematologiska och solida tumörer. Jag skade dra hänvisning till Gratwohl et al . (2001) som sammanfattade den hematopoetiska stamceller aktivitet celltransplantation i Europa 1999. Av 18.720 första transplantationer 69% (12,841) var autologa (denna siffra inkluderar 6289 transplantationer för leukemi, 30% autologa, 8219 transplantationer för lymfom, 92% autolog, 3302 transplantationer för solida tumörer, 99% autologa). Denna verksamhet har ökat avsevärt under de senaste åren. Debatten är inte huruvida det finns en roll för autolog stamcellstransplantation men kommer navelsträngsblod stamceller ger källan till dessa celler för autolog användning i framtiden. Vid Cells 4 Life, anser vi att eftersom kohort av patienter som har lagrats i världen navelsträngsblod följs autolog användning av denna resurs kommer att ersätta konventionella perifert blod stamceller förfaranden cellmobilisering och terapier för närvarande tillgängliga. Tyvärr navelsträngsblod lagring programmen ännu inte är gamla nog att släppa prover för denna användning.

Det finns en annan debatt om autolog användning, vilket är att för valda blodcancerformer den genetiska defekten är förprogrammerad och som skulle förbjuda autolog användning som en terapi alternativ. Översynen av Greaves (2002) hänvisas till en studie där 1% av 600 blodprov var positivt för TEL-AML1 fusion genen (en vanlig leukaemogenic markör). Denna incidens är ca 100 gånger den kumulativa risken graden av ALL (med APL-AML1 gen) och visar tydligt att omvandlingen av preleukemisk klon till öppen sjukdom är låg, vilket tyder flera hits krävs för sjukdomsutvecklingen. Begreppet en multi-hit mutative process kan innebära att det faktiskt finns en roll för stamceller från navelsträngsblod samlas vid födseln, eftersom de efterföljande leukemiska förändringarna inte skulle ske förrän någon gång efter födseln

Användningen av autologt navelsträngsblod är endast delvis frågan som många familjer väljer att privat lagra sina barns navelsträngsblod för potentiella terapeutiska tillämpningar för syskon. Exempel på detta är patienter hos vilka ett syskon väntar hjärttransplantation där det kan finnas en möjlig användning av provet som en cellulär cardiomyoplasty någon gång under de närmaste fem åren. Andra exempel inkluderar diabetiker familjer som gör ett medvetet val att lagra sina barns navelsträngsblod baserat på den tillgängliga forskningen bevisar för baserad genterapi stamcellsterapi för diabetes som har visat lovande resultat.