betametason läkemedel (medicin) Information

Vad är Betametason och för vad Betametason används?

Betametason mediciner tillhör adrenalkortikosteroiden / Glukokortikoid klass. Betametason syntetisk, långverkande glukokortikoid som pressar bildande, utsläpp, och aktiviteten av endogena mediatorer av inflammation, inklusive prostaglandiner, kinin, histamin, liposomala enzymer och komplementsystemet. Dessutom ändrar kroppens immunförsvar.

hur man tar betametason

Ta Betametason exakt som föreskrivs av vårdgivare. Betametason är allmänt tillgängliga på marknaden i form av salva, kräm, tablett, injektion. Kan ges IM eller IV i akut dystoni reaktion. Men eftersom uppkomsten och effekten är likvärdig för IM och IV rutten, är IV administration vanligtvis onödigt. Om patienten har svårt att svälja, kan tabletten krossas.

doseringsanvisningarna för betametason läkemedel

Systemisk behandling av primär eller sekundär binjurebarksinsufficiens, reumatiska sjukdomar, sjukdomar kollagen, dermatologiska sjukdomar, allergiska tillstånd, allergiska och inflammatoriska processer oftalmologiska, luftvägssjukdomar, hematologiska sjukdomar, neoplastiska sjukdomar, påstår edematous (till följd av nefrotiskt syndrom), GI sjukdomar, multipel skleros, tuberkulös hjärnhinneinflammation och trikiner med neurologiska eller myocardial engagemang.
Utvärtes: Lindring av inflammatoriska och kliande manifestationer av kortikosteroid-responsiva dermatoser.

kontraindikationer av betametason

Systemiska svampinfektioner, IM användning i idiopatisk trombocytopen purpura, administration av levande virus vaccin när patienten erhåller immunsuppressiva doser.
Utvärtes: Använd inte som monoterapi i primära bakterieinfektioner. Använd inte på ansikte, ljumskar, eller armhåla eller för oftalmologiska behandlingar.

interaktion av betametason

Kolinesterashämmare: kan motverka antikolinesteras effekter i myasthenia gravis.
Antikoagulantia, muntliga: Kan ändra dosering av antikoagulantia krav.
Barbiturater: Kan minska farmakologiska effekt betametason.
Hydantoiner: Kan öka clearance och minska terapeutisk effekt av betametason. Icke depolariserande muskelavslappnande medel (t ex tubokurarin). Kan förstärka eller motverka neuromuskulär blockering.
Rifampicin: Kan öka clearance och minska terapeutisk effekt av betametason.
Salicylater: Kan minska serumnivåerna och effekten av salicylater.
Troleandomycin: Kan öka effekter av betametason.

Vilka är biverkningarna av Betamethasone –

Liksom andra läkemedel kan Betamethasone orsaka biverkningar. Några av de vanligaste biverkningarna av Betamethasone inkluderar

* Tromboembolism eller fettembolism, tromboflebit, nekrotiserande angit, hjärtarytmier eller EKG-förändringar, episoder av synkope episoder, hypertension; myokardruptur
* Kramper, ökat intrakraniellt tryck med papilledema (cerebral pseudotumör), yrsel, huvudvärk, neurit / parestesier, psykos, trötthet, sömnlöshet.
* Försämrad sårläkning, tunn, skör hud, petekier och ekkymoser, hudrodnad; lupus erythematosus-liknande lesioner, undertryckande av hudreaktioner test, SC fett atrofi, purpura, striae, hirsutism, acneiform vulkanutbrott, allergisk dermatit, urtikaria, angioödem, perineal irritation, hyperpigmentering, hypopigmentering. Lokal applicering kan orsaka sveda, klåda, irritation, rodnad, torrhet, follikulit, hypertrikos, klåda, perioral dermatit, allergisk kontaktdermatit, domningar i fingrar, stickande och sprickbildning / åtdragning av huden, maceration av huden, sekundära infektioner, hudatrofi, striae , miliaria; telangiektasi.
* Bakre subkapsulär katarakt, förhöjt IOP, glaukom, exoftalmus.
* Pankreatit, utspänd buk, ulcerös esofagit, illamående, kräkningar, ökad aptit och viktökning, magsår med perforation och blödning, tunntarmen och tjocktarmen perforering.
* Muskuloskeletala (t.ex. svaghet, myopati, senbristning, benskörhet, aseptisk nekros av femorala och humeralhuvuden, spontana frakturer, inklusive kotkompressioner och patologisk fraktur av långa ben), överkänslighet, inklusive anafylaktiska reaktioner, försämring eller maskering av infektioner, sjukdomskänsla . Topikal användning kan ge samma biverkningar som observerats med systemisk användning.

Varningar och försiktighet innan du tar Betametason:

* Berätta för patienten innan du använder Betametason att ta med måltider och mellanmål för att undvika illamående.
* Förklara att medicinering bör tas före 9 am för bästa resultat.
* När flera doser ska tas, visar patienten hur rymden dem jämnt under dagen.
* Om patienten har diabetes, diskuterar vikten av att noga övervaka blodglukos för eventuell ökning av insulindosen.
* Om patienten får långtidsbehandling, berättar patienten att bära identifikation som innehåller anmälan av steroidbehandling.
* Berätta för patienten innan du använder Betametason inte sluta ta medicinen plötsligt.
* Instruera patienten innan du använder Betametason att rapportera följande symtom till vårdgivare: ovanliga viktökning eller viktminskning, svullnad i nedre extremiteterna, muskelsvaghet, svart tjärliknande avföring, blodiga kräkningar, pustande ansikte, långvarig halsont, feber eller förkylning; anorexi, illamående, kräkningar, diarré, svaghet, yrsel.

Tänk om Överdosering av Betamethasone?

Om du tror att du eller någon annan tagit överdos av betametason, omedelbart telefon din läkare eller kontakta din lokala eller regionala Giftinformationscentralen omedelbart läkarvård. Du kan behöva akut medicinsk vård. Feber, myalgi, artralgi, sjukdomskänsla, anorexi, illamående, hud deskvamation, ortostatisk hypotension, yrsel, svimning, dyspné, hypoglykemi (akut överdosering); cushingoida förändringar, moonface, central fetma, striae, hirsutism, akne, ekkymos, hypertension, osteoporos, myopati, är sexuell dysfunktion, diabetes, hyperlipidemi, magsår, infarkt, elektrolyt-och vätskebalansen obalans (kronisk överdosering) kan vara de överdoseringssymptom betametason.

Tänk om glömd Betamethasone?

Om du missar en dos av Betamethasone medicin och du kommer ihåg inom en timme eller så, ta dosen omedelbart. Om du inte kommer ihåg förrän senare, hoppa över den dos du missat och gå tillbaka till ditt vanliga schema. Ta inte dubbla doser.

Förvaring Villkor för Betamethasone:

Store Betametason vid kontrollerad rumstemperatur (59 ° till 86 ° F). Förvara Betametason på en torr plats i väl tillsluten, ljus-resistent behållare.