dålig matsmältning och din hälsa

Jag är säker på att de flesta av er håller med om att i dagens värld, där vi måste rusa från en situation till en annan, att få en balanserad kost är något omöjligt, och ofta utanför ramen för våra resurser. Detta kan bero på många saker, som otillräcklig tid för att laga en måltid, otillräckliga restauranger runt till pop ens ut och äta en god måltid, eller du är bunden till ditt skrivbord, eller en mängd andra lika goda skäl. Om du tänker på det men jag är också säker på att ni håller med om att detta är förmodligen den vanligaste orsaken till dålig matsmältning drabbar många människor runt om i världen idag.

Uppblåsthet, förstoppning och gas är några av de vanligaste symtomen på dålig matsmältning. Magkramper, kronisk trötthet, för tidigt åldrande, led-och muskelvärk, artrit, och illamående är några fler symtom orsakade av dålig matsmältning, från en lista som kan gå på och på och på.

Om du lider av dålig matsmältning, kan du ha en eller alla av dessa villkor och inte ens märker det. Och därifrån kommer det bara att börja snöboll, som du upplever mer obehag, mer smärta, och slutligen ge vika för en betydligt sämre skick än dålig matsmältning.

Det har sagts, att dålig matsmältning är besläktad med dålig kost, där med dålig matsmältning du kanske får rätt näring i kroppen, men systemet är inte kompetent att absorbera det. Det finns många bidragande faktorer till en dålig matsmältningssystemet, men det har visat sig att förädlade livsmedel kan vara en av de största faktorerna.

Och inte undra på, egentligen med den mängd färdiglagade rätter och snabbmat som finns ute på marknaden, vinkade till oss ivrigt när vi är som mest sårbara, (läs “irriterad, trött och hungrig” in i det sista meningen.)

Så hur kan vi stoppa dålig matsmältning? Helst bör det vara lätt att stoppa dålig matsmältning, och korrigera det så att din matsmältningssystemet fungerar igen riktigt rätt? Tyvärr är detta inte alltid sant, och för vissa människor en omfattande kurs av medicinering kan krävas innan de fullt ut kan bota deras dåliga matsmältningsproblem.

Den bästa kurs som du kan ta är att rådgöra med din läkare om hur man ska åtgärda ditt tillstånd. Kom bara ihåg att du måste åtgärda det. Dålig matsmältning tar mycket av din kropp, och gör den svag, lämnar det mer benägna att angrepp från andra källor.

Saknas viktiga näringsämnen på grund av brist på ordentlig matsmältning kan skada din kropp mer än du tror. Så bara plocka upp den telefonen och tala med din läkare omedelbart. Självdiagnosen har inte alltid rätt, och det är alltid bättre att ha en professionell åsikt att backa upp dig. Lyssna på din kropp, det är den största gåvan du någonsin kunde ha, och det kan bara vara att försöka prata med dig, inte ignorera det.