ny forskning finner gränser för effektiviteten av opioider

När bildas, vanor är svåra att bryta. Det alltid verkar bara lättare att gå på när du har innan. Detta kan bli ett allvarligt problem när vetenskapen kommer i vägen för de vanor. Om du ser på världen av annonser i print och media, kommer du att se opioider rekommenderas som bergsäkert läkemedel att använda som smärtstillande medel, oavsett vad smärtan. Det bär på i den ärevördiga traditionen av slogan, “Beechams Pills bota alla sjukdomar”. Idén om ett universalmedel – ett piller för att härska över dem alla, eftersom The Dark Lord of Mordor kunde ha sagt – har funnits sedan tidernas begynnelse. Detta är rättvist spel för marknadsförare att använda när man talar till allmänheten, men samma tänkande har gått in i manualer för den medicinska professionen. Sitt i föreläsningar för studerande läkare och du kommer att höra samma berättelse som opioider är den första försvarslinjen när det kommer till måttlig till svår smärta. När du har källan av recepten i den gruppen tycker är vana nästan omöjligt att bryta.

Övervakning och översyn införts efter ett läkemedel släpps ut på marknaden är utformad för att fånga några oväntade biverkningar. Om tecken på problem dyker upp, kan FDA kräva att tillverkaren att ändra varningarna på etiketten eller, i värsta fall, återkalla läkemedlet från marknaden. Men denna uppföljning inte är utformad för att fånga de läkemedel som är ineffektiva. Om ingen har en negativ reaktion när man tar den, är ingen rapport inlämnad till FDA. Det är säkert så vem bryr sig om det fungerar. Allt detta leder oss till Cochrane Collaboration. Detta är en icke-vinstdrivande grupp där forskare gå igenom och analysera befintliga publicerade medicinsk forskning för att se om det finns något konsekvent mönster – vad kan inte vara tydlig i en klinisk prövning med tvåhundra deltagare kan identifieras när du sammanställa resultaten från femton olika prövningar, vardera med två hundra deltagare. Två nyligen publicerade Cochrane Rapporter har dragit slutsatsen att opioider bör inte rutinmässigt ordineras till patienter även med svår smärta från höft och knä artros.

I båda rapporterna var de självständiga slutsatser att de negativa biverkningarna uppväger de fördelar och att Tramadol, som den ledande opioid, var inte effektivare än de starkaste NSAID. Den första rapporten konsoliderat från tio studier med sammanlagt drygt 2250 deltagare och drog slutsatsen att det fanns lite smärtlindring och minimal förbättring i rörlighet. Med högre doser, upplevde en av tolv deltagare negativa biverkningar. Den andra rapporten konsoliderat resultat från elva studier med 1020 deltagare och fann liten skillnad mellan effektiviteten av tramadol och placebo. Detta leder till en något kontroversiell slutsats. Att läkare bör inte rutinmässigt förskriva opioider för behandling av höft-och knä artros. Det bör finnas en noggrann diskussion av behandling alternativ inklusive viktminskning, sjukgymnastik och motion, samt en detaljerad förklaring av alla de negativa biverkningar som kan förväntas. Denna nya forskning ändrar inte den allmänna acceptansen av tramadol som ett effektivt smärtstillande medel. Allt det gör är att bekräfta att det inte finns något sådant som ett piller för att bota alla sjukdomar.