strategier för att minska felmedicinering som arbetar för att förbättra medicinering ii säkerheten delen

Fel spårning och offentlig utbildning: FDA omdömen medicinering felrapporter som kommer från läkemedelstillverkarna och genom MedWatch, byråns säkerhetsinformation och biverkningsrapportering program. Myndigheten får också rapporter från Institutet för Safe Medication Practices (ISMP) och USA farmakopén, eller USP.

En färsk ISMP undersökning om rapportering felmedicinering praxis visade att vårdpersonal lämna in rapporter oftare för interna rapporteringssystem program såsom sjukhus än till externa program såsom FDA. Enligt ISMP, kan en anledning vara vårdpersonalens begränsad kunskap om externa rapportering program.

FDA mottar och granskar om 300 felmedicinering rapporterar varje månad och klassificerar dem att fastställa orsak och typ av fel. Beroende på resultaten, kan FDA ändra hur det etiketter, namn eller förpackningar en läkemedelsprodukt. Dessutom, när ett problem upptäcks, utbildar FDA allmänheten löpande för att förhindra återkommande fel.

År 2001 släppte byrån ett folkhälsoperspektiv rådgivande till sjukhus, sjukhem och andra vårdinrättningar om riskerna med förväxlingar mellan medicinska gaser, vilka är receptbelagda läkemedel. I ett fall, rapporterade ett vårdhem i Ohio fyra dödsfall efter en anställd felaktigt anslutna kväve till syre systemet.

Den ISMP rapporterar felmedicinering genom olika nyhetsbrev som riktar vårdpersonal i akut vård, omvårdnad och samhälle / öppen vård. Den ISMP också lanserat ett nyhetsbrev för konsumenter som kallas Safe Medicine.

I december 2003 släppte USP en analys av felmedicinering tagna år 2002 av sin anonym nationell rapportering databas MedMARX. Av de fel som rapporteras till MedMARX nådde drygt en tredjedel patienten och involverat en geriatrisk patient. Många av dessa felmedicinering befanns vara skadligt.
vad konsumenterna kan göra

I ett fall rapporteras till ISMP, en läkare kallades in ett recept för antibiotika Noroxin (norfloxacin) för en patient med en urinvägsinfektion. Men apotekaren trodde ordern var för Neurontin (gabapentin), en medicin som används till behandling av kramper. Den goda nyheten är att patienten läsa medicinering bipacksedeln häftas till sin medicin väska, märkte drogen fick han används för att behandla kramper, och sedan frågade om det. ISMP ordförande Michael Cohen, R.Ph., Sc.D., säger, “Du kan förvänta dig att räkna på det vård-systemet för att hålla dig säker, men det finns också åtgärder du kan vidta för att hålla utkik efter dig själv och din familj.”

* Veta vilken typ av fel uppstår. FDA utvärderade rapporter om dödliga felmedicinering som det erhållit från 1993 till 1998 och fann att de vanligaste typerna av fel som administrerar en felaktig dos (41 procent), att ge fel läkemedel (16 procent), och använder fel administreringsväg (16 procent). De vanligaste orsakerna till felmedicinering var prestanda och kunskap underskott (44 procent) och kommunikationsfel (16 procent). Nästan hälften av de fatala felmedicinering inträffat hos personer över 60. Äldre människor är särskilt utsatta för fel eftersom de ofta tar flera mediciner. Barn är också en utsatt befolkning eftersom droger ofta doserade baserat på deras vikt, och noggranna beräkningar är kritiska.
* Ta reda på vilken drog du tar och vad det används för. Snarare än att bara låta läkaren skriver ett recept och skicka dig på vägen, se till att fråga namnet på läkemedlet. Cohen säger, “Jag skulle också be läkaren att sätta syftet med recept på beställning.” Detta fungerar som en kontroll om det finns en viss förvirring kring läkemedelsnamn. Om du är på sjukhuset, be (eller har en vän eller familjemedlem frågar) vilka läkemedel du ges och varför.
* Ta reda på hur du ska ta läkemedlet och se till att du förstår anvisningarna. Om du blir tillsagd att ta en medicin tre gånger om dagen, betyder det åtta timmars mellanrum exakt eller vid måltiderna? Bör läkemedlet förvaras vid rumstemperatur eller i kylskåp? Finns det några mediciner, drycker eller livsmedel du bör undvika? Fråga också om vad medicinering biverkningar man kan förvänta sig och vad man ska göra åt dem. Och läs flaskans etikett varje gång du tar ett läkemedel för att undvika misstag. Mitt i natten, kan du missta örondroppar för ögondroppar, eller oavsiktligt ge ditt äldre barns medicinering för barnet om du inte är försiktig. Använd den mätanordning som kommer med medicin, inte skedar från kökslådan. Om du tar flera mediciner och har svårt att hålla dem raka, fråga din läkare eller apotekspersonal om efterlevnad hjälpmedel, såsom behållare med sektioner för dagliga doser. Familjemedlemmar kan hjälpa till genom att påminna dig att ta din medicin.
* Håll en lista över alla mediciner, inklusive receptfria läkemedel samt kosttillskott, medicinalväxter och andra ämnen du tar av hälsoskäl, och rapportera det till din vårdgivare. Den ofta bortglömda saker som du ska berätta för din läkare om inkluderar vitaminer, laxermedel, sovande aids, och p-piller. En National Institutes of Health studie visade en signifikant läkemedelsinteraktion mellan växtbaserade produkten johannesört och indinavir, en proteashämmare för behandling av HIV-infektion. Vissa antibiotika kan minska effekten av p-piller. Om du ser olika läkare, är det viktigt att alla vet vad du tar. Om möjligt, få alla dina recept fyllda med samma apoteket så att alla dina skivor på ett ställe. Se också till att din läkare och apotek vet om din medicinering allergier eller andra obehagliga reaktioner drogen du kan ha upplevt.
* Om du är osäker, fråga, fråga, fråga. Var på jakt efter ledtrådar av ett problem, till exempel om dina piller ser annorlunda än normalt eller om du märker ett annat läkemedelsnamn eller olika riktningar än vad du trodde. Krawisz säger att det är bäst att vara försiktig och ställa frågor om du är osäker på något. “Om du glömmer, tveka inte att kontakta din läkare eller apotekspersonal när du kommer hem”, säger han. “Det kan inte skada att fråga.”