astma triggers vs orsakar

Om du har astma, vet du skillnaden mellan dess triggers och orsaker? Du bör – din andning kan bero på det.

Astma är en kronisk inflammatorisk sjukdom som gör luftvägarna (luftrören) särskilt känsliga för irriterande, och det kännetecknas av andningssvårigheter. Astma kan inte botas, men för de flesta patienter kan kontrolleras så att de bara har minimala och sällan förekommande symptom och de kan leva ett aktivt liv.

Om du har astma, bör hantera det vara en viktig del av ditt liv. Styra din astma betyder stanna borta från saker som oroar dina luftvägar och ta dina mediciner enligt anvisningar från din läkare.

När man diskuterar sjukdomar, det är viktigt att skilja mellan orsaker och utlösande faktorer. En trigger är något som sätter igång en attack, men som inte gör dig astmatiker i första hand.

“Utlösande faktorer”, eller “triggers”, av astma används för att beskriva de saker som kan orsaka en attack i någon som redan har astma ..

Men du hör dessa ord som används för hunden som du är allergisk, eller katt, eller pollen som orsakar din astma, eller formen på tapeten som orsakar din astma, och även om kvalster. Istället för att ringa dessa orsaker, vilket är vad de är, folk kallar dem “triggers”. De säger att deras katt utlöser sin astma.

Det är lite som att kalla en on-coming bil avtryckaren för en olycka.

Demoting orsaker, genom att kalla dem utlöser, gör att människor tror att orsakerna är inte så viktigt, och att de kanske borde bara hålla med sina inhalatorer istället för att göra insatser för att utrota orsaken till deras astma och ta bort dessa från sin omgivning.

En orsak är någonting, utan vilket, kommer en effekt (t.ex. astma) inte förekommer. Således är en orsak något utan som du inte skulle vara astmatiker. Det kan finnas mer än en orsak för ett astmaanfall.

Vi tycker normalt av en trigger som något litet som orsakar något stort ska hända plötsligt. En trigger är en typ av orsak. Men det är underförstått att de viktigaste orsakerna måste vara där redan när avtryckaren är att arbeta, och att avtryckaren är inte viktigt. Det är orsaken vilket är viktigt.

Till exempel, om du inte har astmatiska lungor, eller din astma är under kontroll, kommer en förkylning inte ge dig några symtom på astma.

I denna mening är det rimligt att kalla kylan en “utlösande faktor”. Dessutom, om du slutat fånga förkylningar, skulle detta inte hindra dig att ha astma, så på det sättet kan det inte kallas den verkliga orsaken till sjukdomen.

Men om du har en attack när du går nära hundar, då hundar i det förflutna har varit orsaken, och en hund nu kan utlösa en attack. Med andra ord kan en hund vara en orsak till astma och även utlösa en attack.

Koncentrerar sig bara på triggers av attackerna missar verkligen viktigt att kontakt med hundar var en orsak till astma i första hand.

Självklart kommer en astma lidande vill undvika både orsaker och utlösande faktorer av astma, men orsakerna är allvarligare. Utan orsakerna, kunde de triggers gör absolut ingen skada.