allt du bör veta om influensan

Influensa är en virusinfektion sjukdom som är mycket smittsam, kan även ett handslag med en infekterad person löper lätt på sjukdomen till exempel. Masker och vaccin inte hjälper till att skydda dig från sjukdomen, men kan inte göra mycket om du fångar viruset. Det enda som återstår för behandling av influensa är läkemedel som Tamiflu. Detta läkemedel används för både förebyggande och behandling av influensa.

Vad är influensa?

Influensa är en smittsam virussjukdom. Den överförs genom droppsmitta och kan sprida sig upp till en endemisk eller epidemisk formulär. Det är mer vanliga under vintern, men kan slå till när som helst. Det träffar folk alla åldrar. De viktigaste effekterna av influensavirus på kroppen ses på övre luftvägarna, näsa och hals, och ibland i lungor och bronker.

Om du fånga influensavirus, de vanligaste symtomen som kan uppträda är chill, feber (102F till 104F), huvudvärk, sömnproblem, svaghet och svår muskelvärk. Inflammation i näsa och svalg sprids ner i luftstrupen till lungorna, vilket resulterar i en halsont, hosta, rinnande i näsa och ögon är några av de svåra symtom av influensa. Om den lämnas obehandlad, kan influensa bära ett större hot som leder till allvarliga hälsoproblem. Därför är det mycket viktigt att söka behandling för influensa.

Hur man ska behandla influensa?

Tamiflu är ett Världshälsoorganisationen (WHO) rekommenderade läkemedel, som också godkändes av de flesta hälsovårdsmyndigheter världen över. Tamiflu rekommenderades under fågelinfluensa och svininfluensa pandemi och var lager av många nationer som skapar en brist på läkemedlet. Tamiflu visat sig vara effektiva vid behandling av influensa A och B samt för aviär influensa och svininfluensa.

Läkemedel är tillgängliga för behandling av influensa

Tamiflu tillhör en klass av läkemedel som kallas neuraminidaseinhibitor som zanamivir. Båda dessa är effektiva vid behandling av influensa A och B, men det senare är att andas och därmed visat sig vara svårt för människor med andningsproblem och även folk var inte säker på om dess dosering, eftersom man inte kan mäta om han eller hon inandas rätt mängd eller inte.

Adamantan derivat såsom amantadin och Rimantadine är andra möjliga former av behandlingar för influensa, men de är bara effektivt för influensa A och fungerar inte för mer komplexa influensa B.

Influensa skott eller vacciner för förebyggande av influensa, men de är inte alltid up-to-date och virus muterar snabbare än vacciner kan utvecklas. Således, även om du har haft dina bilder, kan det finnas en ny virus hägrar runt och din kropp inte skulle vara redo för attack från detta nya virus. Tamiflu är det bästa alternativet kvar för personer som har influensa eller blivit utsatt för människor som har influensa.

Konsultera en läkare och ta reda på om Tamiflu är lämpligt för dig.