som får hemokromatos

Ärftlig hemokromatos (HH) är den vanligaste formen av hemokromatos. Det är huvudsakligen en sjukdom av personer i norra Europa utvinning. I denna form av hemokromatos patienterna är vanligast homozygot för (bära två kopior av) den c282y mutation i HFE-genen. Ibland patienter kan bära en kopia av c282y mutation och en kopia av den H63D mutationen. Det finns andra former av hemokromatos och järnöverskott som kommer att diskuteras senare.

Ärftlig hemokromatos tar många år att visa sin sanna natur. Orsaken är att det tar tid att ladda järn i kroppen. Män laddar oftast snabbare än kvinnor. Detta beror på att kvinnor har månatliga menstruationscykeln och har barn. Varje graviditet är ekvivalent till förlusten av ett gram av järn. Så att fältet är “inställt lägre” för att bekräfta diagnosen av HH i kvinnor. Innan den sanna genetiska karaktären av sjukdomen erkändes diagnosen gjordes om patienten kunde venesected eller deironed av 5 gram av blod (om manlig) utan att orsaka signifikant anemi. Om patienten var en kvinna bara 3 gram järn fick tas bort genom venesection utan att orsaka signifikant anemi för att ställa diagnosen. Leverbiopsi var inte sällan användes för att bekräfta diagnosen.

Nu med lättillgängligheten av genetisk testning kriterierna är olika. Ofta diagnosen kan göras med hjälp av genetisk testning och studier järn. Leverbiopsi är ofta nu inte nödvändigt.

vad som händer när en patient uppvisar?

Låt oss anta att en patient har presenteras med trötthet och artralgi (ledvärk) till en doktor. Nu många saker kan ge en sådan presentation. Paradoxalt nog en av dem är anemi eller järnbrist. Hur som helst låt oss anta att patienten misstänks ha hemokromatos. Patienten är en dam av cirka 65 års ålder. Hon hade fem barn och klimakteriet vid en ålder av 45 år. Hon är av irländsk / skotsk extraktion och hennes mamma dog av leverproblem – men hennes mamma aldrig drack en droppe alkohol i hennes liv. Patienten är ganska ljushyad. Men detta kan vara ett villospår som inte alla patienter med hemokromatos gå en bronsfärgad eller gråaktig färg. När patienten är undersökt av läkare hon noteras att ha förstorade och smärtsamma andra och tredje knogar och smärta vid basen av hennes tummar. Detta är känt som “järnhand” och är en ledtråd till hemokromatos. Granskning av patientens buk visar en förstorad lever. Så preliminära tester utförs. Denna patient visar sig ha en förstorad lever på ultraljud – men ingen cirros. Hennes ferritin nivå är 650 ug / L och hon har en transferrinmättnad på 96%. I och för sig är dessa stora ledtrådar – denna patient sannolikt har HH. Genetisk testning avslöjar patienten att vara en bärare av två kopior av c282y. Leverfunktionstester är något onormalt. Nu denna patient har HH. En leverbiopsi är förmodligen inte nödvändigt eftersom ferritin nivå är inte påtagligt förhöjd. Intressant här patienten nästan säkert har fibros i levern vilket väl kan vändas om patienten ordentligt deironed.

Den behandling för denna patient är att deiron ner henne till en ferritin nivå på 25 till 75 ug / L och försöka upprätthålla den nivån. Andra samtidiga villkor (villkor som är förknippade med HH) måste sökas och behandlas. Av speciell betydelse är diabetes. Patientens familj bör också undersökas för HH. De som löper störst risk är patientens syskon. Men alla första gradens släktingar bör avskärmas. Inledande tester består av ferritin nivåer, transferrin mättnader och gentester. På detta sätt många tidiga fall av HH håller nu på att plockas upp och framgångsrikt behandlas innan patienter laddar tillräckligt med järn för att ge de allvarliga konsekvenserna av organsvikt.

vad händer om patienten inte kan tolerera venesections?

Vårt tålamod – vem vi ska ringa Mrs Abbott – är en liten dam. Hon väger in på strax över 110 kg och är bara 5 fot 2 inches tall. Efter Mrs Abbotts första venesection av 500 ml (vilket motsvarar 250 mikrogram av järn) hon är helt utmattad och har svårt att stå för några tre dagar. Detta trots adekvat hydrering före och efter venesection. Denna dam är också känd för att ha osteoporos (andelen som ökas i HH) så det är viktigt att hon inte faller så hon kunde lätt bryta en arm eller ännu värre en höft. En annan venesection planeras för en vecka senare.

Vad som behöver göras är att minska den standard venesection enhet ned till 250 ml och förmodligen göra detta med några veckor efter att hon adekvat återhämtat. Det kommer att ta längre tid att deiron Mrs Abbott, men hennes behandling totalt sett är säkrare. Om Mrs Abbott hade en ferritin nivå säga 2,000 ug / L då det skulle vara en tuffare samtal. Hon skulle behöva deironed snabbare.

Omedelbart efter venesection en kall pack påfördes Mrs Abbotts ådror. Detta gjordes för att bevara venerna. Detta är särskilt viktigt i personer med svaga nerver och de som kommer att behöva flera venesections.

Efter ytterligare 20 venesections av endast 250 ml vardera Mrs Abbott har en ferritin nivå på 46 ug / L. Hon har framgångsrikt deironed. Hennes levervärden är nu normala och hennes transferrinmättnaden har sjunkit till 45%. Korrekt behandling är att nu följa Mrs Abbott och se hur snabbt hon laddar järnet. Hon är förmodligen en patient som får endast kräva 2 eller 3 (halv) venesections per år.

Varför är det viktigt att skärmen släktingar?

Nu Mrs Abbott är från en väldigt stor familj. Hon har 10 syskon, varav alla är yngre och fortfarande lever. Det finns fem systrar och fem bröder. Alla syskon är villiga att testas och bor nära. Ofta människor vill helt enkelt inte veta. Detta är naturligtvis deras rätt.

Eftersom en c282y mutation ärvs från varje förälder Mrs Abbotts föräldrar var minst bärare av en c282y mutation eller var c282y heterozygotes. Båda hennes föräldrar är döda så att de inte kan testas. Om vi ??antar att båda föräldrarna var c282y heterozygotes då chansen för vart och ett av sina barn som bär två kopior av c282y är 1 på 4 eller 25%. Om en förälder var en c282y homozygot eller transporteras två kopior av c282y då barnen har en 50% chans att bära två exemplar av c282y. Om både Mrs Abbotts föräldrar som två kopior av c282y då alla hennes syskon kommer att bära två exemplar av c282y.

Mrs Abbotts barn måste också testas. Hon har fem barn. Barnen bor i olika lokaler och är inte omedelbart tillgänglig för testning. Så alternativet är att testa Mr Abbott och utarbeta möjligheter för barnen. När Mr Abbott testas han visat sig vara en C282Y/H63D förening heterozygot. Han bär en c282y mutation och en H63D mutation. Men Mr Abbott är en lång tid blodgivare så det är svårt att bedöma vad hans sanna järnstatus skulle ha varit. Han verkar vara en nonexpressor dvs han är inte laddar järnet. Detta är det vanliga fallet i C282Y/H63D sammansatta heterozygoter. Under åren har det visar sig att Mr Abbott har donerat 50 liter blod. Hans ferritin nivå är 76 och hans transferrinmättnad är 41%. Därför är det viktigt att fortsätta att övervaka Mr Abbott som just fyllt 65 år och fått veta att han inte längre kan donera blod. Det finns en 50% chans att barnen i Abbotts bär två kopior av c282y och en 50% chans att de kommer att vara sammansatta heterozygoter som sin far. Så barnen måste alla testas individuellt.