LASIK kirurgi kan befria dig av glasögon och kontaktlinser

För de flesta av oss som klara dagliga någon grad av nedsatt syn, är vår värld en där glasögon, kontaktlinser, dyr recept, och täta till ögonläkare är standard. Men som Lasik kirurgi teknik har fortsatt att utvecklas och dess popularitet har ökat exponentiellt, är fler och fler människor väljer refraktiv ögonoperation som ett alternativ till glasögon och kontakter.

Lasik kirurgi innebär att omforma hornhinnan – den tunna, genomskinliga vävnad som täcker iris – eller färgade delen – i ögat. Linsen i ögat – som sitter precis bakom iris bryter – eller böjar – ljusstrålarna så att de ses av näthinnan – placerad i bakre delen av ögat. Näthinnan uppgift är att sedan ta dessa ljusstrålar och hemliga dem till meddelanden som kan förstås av vår hjärna synnerven.

Om du förstår denna process kan du förstå att om våra ögon lider brytningsfel svårigheter, är ljuset inte böjs ordentligt på näthinnan och den bild som vår hjärna tar emot är suddigt. När vi bära glasögon eller kontaktlinser, är ljuset komma närmare linsen eller skickas direkt till näthinnan. Lasik kirurgi använder laserteknik för att omforma hornhinnan så att ljuset bryts tydligt.

Under en Lasik kirurgi förfarande, är patienten normalt först ges narkos ögondroppar för att hjälpa bedöva ögat och minimera obehag efter vilken ett spekulum placeras på de övre och undre ögonlocket för att förhindra att blinka. Ögat immobiliseras sedan med användning av en korneal sugring. Efter ögat är immobiliserad, är ett tunt snitt i det översta lagret av hornhinnans vävnad, att göra en mycket tunn flik i vävnaden. När fliken viks över, det andra skiktet av hornhinnan – stroma – uppenbaras.

Lasereffekt används sedan för att dyka upp igen denna del av hornhinnan. Sådan renovering görs utifrån vilka specifika frågor är uppenbara i din öga, uppgifter som normalt samlas under pre-kirurgiska besök. Efter omstöpningen, är klaffen flyttas över ögat, läkning sker naturligt och ofta mycket snabbt.

LASIK kirurgi är en relativt snabb procedur – oftast klar på mindre än 20 minuter för båda ögonen – och de flesta patienter rapporterar att det är så gott som smärtfritt, medan det kan vara milt obekväm ibland. Även synen kan vara suddig i upp till ett dygn efter operation, de flesta människor rapporterar tydlig vision efter denna tid.

LASIK kirurgi, medan populära, är inte för alla. I själva verket är en pre-kirurgisk undersökning absolut nödvändigt för att avgöra om du är en bra kandidat för LASIK. Kirurger som utför LASIK ser normalt minst sex månader receptbelagda stabilitet i patienter – vilket betyder att din glasögon eller kontaktlinser recept har förblivit densamma.

Dessutom bör brytningsfel svårigheter faller under lämpliga riktlinjer för Lasik korrigering för bästa chans att lyckas. Läkaren kommer också vill se till att du är vid god hälsa.