migrän kan öka risken för hjärtinfarkt

Mer än 30 miljoner människor i USA lider av migrän, enligt National Headache Foundation. Migrän är ett vanligt tillstånd som drabbar kvinnor mer än män. Sjuttiofem procent av migrän drabbar människor b personer i åldrarna tjugofem av femton och femtiofem.

Enligt en studie, kan människor som lider migrän har en högre risk för hjärtinfarkt eller stroke än de utan de smärtsamma huvudvärk.

Forskarna fann också att migrän var mer benägna att ha viktiga riskfaktorer för hjärt-kärlsjukdom som diabetes, högt blodtryck och högt kolesterol.

Forskare, som leds av Marcelo E. Bigal, MD, PhD, med Merck Research Laboratories och Albert Einstein College of Medicine i Bronx, analyserade New York uppgifter på 6,102 personer med migrän och 5243 personer utan migrän. Deltagare Deltagare svarade frågor om huvudvärk, behandling, allmän hälsa och eventuella diagnosen hjärtproblem

Studien fann att personer som hade migrän var ungefär dubbelt så stor risk att få en hjärtinfarkt jämfört med personer utan migrän, eller 4,1 procent av personer med migrän jämfört med 1,9 procent av de utan migrän. Den hjärtattack risk var nästan tre gånger större för personer som upplevt migrän med aura, eller förnimmelser såsom att se blinkande lampor som kommer innan migrän, jämfört med personer utan migrän.

Uppgifterna visar också att personer med migrän med aura var omkring 50 procent mer benägna att få diabetes, högt blodtryck och högt kolesterol jämfört med personer utan migrän.

Vissa forskare skyller migrän på kronisk exponering för vissa signalsubstanser. De flesta forskare tror att migrän hjärnor är hyper-exciterbara – det är, deras nervceller tenderar att börja skjuta okontrollerat, med utbrott sprids över hjärnan under loppet av några timmar.

Denna åskväder gör att hjärnan att släppa flera signalsubstanser, däribland två kemikalier som kallas substans P och kalcitoningenrelaterad peptid (CGRP), som producerar inflammation och smärta i blodkärlen som omger våra hjärnor.

Forskare misstänker att under år av upprepade migrän, kan inflammationen från substans P och CGRP försvaga blodkärl, inte bara i huvudet utan i hela kroppen. Denna skada kan öka risken för stroke eller hjärtinfarkt. Under en stroke, det blodkärl som försörjer hjärnan spricker eller blir blockerade, under en hjärtinfarkt samma sak händer på kärlen runt hjärtat.

Men dessa fynd kommer att motivera migränpatienter att motionera regelbundet, undvika rökning och att ta itu med sina andra hälsoproblem. “Det är viktigt att visa migrän som mer än en rad enskilda attacker.