behandlingsalternativ för prostatacancer

De tre vanligaste sjukdomar i prostata är prostatacancer, godartad prostataförstoring (BPH, förstorad prostata) och prostatit (inflammation i prostata), som var och en påverkar körteln annorlunda. Symtom på prostataproblem, med undantag av prostatacancer, vilket orsakar ingen i ett tidigt skede då behandlingen är mest sannolikt att resultera i en bot, inkluderar:

Ett. En ofta behov av att urinera
2. En svag urinflöde
Tre. Svårigheter att komma igång urinering
4. Nighttime resor till badrummet
Fem. Avbrott i urin
6. Blod i urinen
7. Smärta eller brännande känsla när man kissar

Den allvarligaste prostatasjukdom är prostatacancer. Det är en av de vanligaste cancerformerna hos män och en ledande dödsorsaken i cancer, näst efter lungcancer. Om de upptäcks tidigt, när det fortfarande är begränsad till prostatakörteln, chanserna för framgångsrik behandling är hög, med få eller endast kortsiktiga effekter. Prostatacancer växer oftast långsamt och förblir begränsad till prostatakörteln, där det brukar inte orsaka allvarlig skada. Om det sprider sig utanför körteln blir behandlingen mer komplicerad och framgång falls.

Prostata cancer, om den inte hejdas, kan bli dödlig. Tack och lov, har framsteg inom diagnostik och behandling, i kombination med större allmän medvetenhet, förbättrats avsevärt resultaten av män som diagnostiserats med denna lömska sjukdom. Behandlingsalternativ för prostatacancer:

Ett. Strålning – cancercellen dödas av motorstarka röntgenstrålning

2. Radioaktiva utsäde implantat – placeras i prostatakörteln leverera en hög dos av strålning för att döda cancerceller

Tre. Hormonbehandling – är läkemedel administreras för att stoppa kroppen från att producera manliga könshormoner, som kan stimulera tillväxten av cancerceller

4. Radikal prostatektomi – Kirurgiskt avlägsnande av prostatakörteln

Fem. Cytostatika – används kemikalier för att förstöra snabbväxande celler

6. Kryoterapi – Tissue fryses att förstöra celler

7. Vakande väntar – Ingen medicinsk behandling ges men statusen för cancer kontrolleras noggrant för att se om det sprider sig