Finns det några bevis för att meditation hjälper ledgångsreumatism

Idag, artrit är inte bara mer mottaglig för kompletterande terapier-vad har kallats alternativ behandling-men faktiskt föredrar det till konventionella läkemedel.

Det finns många anledningar till detta. Dessa skäl omfattar den negativa publiciteten kring biverkningar av läkemedel som Vioxx och Bextra, kostnader för läkemedel, försäkring restriktioner som gör det svårt för patienterna att få den typ av läkemedel som de behöver, och den utbredda uppfattningen att “naturlig” innebär säker.

Som har visats vid flera tillfällen, är en naturlig åtgärd inte nödvändigtvis säker, inte heller är det nödvändigtvis ens effektivt.

Men det finns naturliga behandlingar för vilka det finns lite bevis som stöder deras användbarhet vid tillstånd som artrit, men också en brist på data som visar att de är skadliga.

Så är fallet med meditation. Meditation inte bara är säkert men har haft positiva tillämpningar i andra reumatiska sjukdomar såsom fibromyalgi.

En ny studie har visat att meditation kan också vara användbara som kompletterande behandling för reumatoid artrit (RA).

En meditation utbildningsprogram, som kallas Mindfulness-Based Stress Reduction (MBSR) har utvecklats av Dr Kabat-Zinn och andra forskare vid University of Massachusetts Medical School. MBSR lär deltagarna att fokusera sinnet på ett speciellt sätt. Denna teknik är tänkt att öka tydligheten och lugn.

Forskare vid University of Maryland School of Medicine utvärderade effekten av denna meditation terapi på depressiva symtom, psykisk utmattning, allmänt välbefinnande, och sjukdomsaktivitet hos RA patienter. Resultaten av studien visar att det finns potentiella fördelar med MBSR, och att den kan användas med en konventionell kurs av fysisk och farmakologisk terapi.

Sextio-tre vuxna RA-patienter valdes ut för att delta i denna roman pilotstudie. Försökspersonerna i genomsnitt 54 år i ålder och en huvudsakligen kvinnor. Samtliga patienter förblev under deras reumatolog vård och fortsatte att ta sina rutinmässiga mediciner under hela studien.

Thirty-en av deltagarna randomiserades till att få MBSR behandling, som börjar med en 8-veckors kurs följt av en 4-månaders underhållsprogram. De återstående 32 deltagarna tilldelades en väntelista, gå med på att delta i bedömningen sessioner i utbyte mot gratis MBSR utbildning vid studiens slutsats.

Båda grupperna av deltagare genomgick psykologiska och reumatologiska undersökningar vid baslinjen, och igen på 2 månader och 6 månader in i studien. Forskarna använde Symptom Checklist-90-reviderad, en själv-rapport frågeformulär, för att utvärdera depressiva symtom och psykiskt lidande. Totala välbefinnande mättes genom psykiskt välbefinnande Vågar består av frågor för att utvärdera positiva utsikter och förhållningssätt till klara svårigheter. RA kliniska faktorer bedömdes av Disease Activity Score i 28 skarvar (DAS-28).

Forskare jämförde betyg för psykiska och fysiska sjukdomssymptom bland MBSR deltagarna med de i kontrollgruppen. Patienter som får MBSR tyckte programmet att vara trevlig och fortsatte under hela uppföljningsperioden.

Efter 2 månader, visade båda grupperna förbättringar i depression, psykologiska och känslomässiga symtom, utan någon signifikant skillnad mellan MBSR-gruppen och kontrollgruppen. Vid 6 månader hade dock vinster i kontrollgruppen försvann i hög grad, medan MBSR deltagarna bibehålls eller förbättras ytterligare i psykologiska utfall. Vid slutet av studien, uppnådde MBSR-gruppen en signifikant 35 procentig minskning av psykisk ohälsa.

Meditationen Programmet hade ingen inverkan på RAsjukdomaktivitet, mätt med DAS-28, som är en sammansatt poäng som härrör från svullna leder, ömma leder och det sänkningsreaktion (ESR).

De studier brister inkluderar dess små provmängder och den relativa homogenitet kontrollgruppen.

Studien visade att patienter med RA kan dra nytta av en meditation program såsom MBSR klass. MBSR är också säker och tilltalande för deltagarna. Den bly-utredare, Dr Elizabeth Pradhan , också påstår, “För läkare som vill erbjuda patienterna ett komplement till medicinsk behandling, kan mindfulness meditation erbjuda hopp för att förbättra psykiskt lidande och stärka välbefinnandet hos patienter med RA.”

(Pradhan ek, et al. Effekten av mindfulness-baserad stressreducering i patienter med reumatoid artrit. Arthritis Care & forskning. Oktober 2007).