Gamma Knife teknik pionjärer West Yorkshire kamp mot cancer

Förr i tiden verkade det som det enda sättet att behandla en hjärntumör var igenom ibland livshotande invasiv kirurgi ofta ta månader att återhämta sig, men nu tack vare ny teknik Presenteras av Nova Healthcare, kan patienter behandlas i en dag, återuppta normalt liv på mindre än 24 timmar.

Förfarandet – först uppfunnen av Svensk neurokirurg, Lars Leskell – använder en högkoncentrerad dos av strålbehandling, som innebär en rad gammastrålar inriktade på det område som behöver behandlas, minimera skada på friska områden i vävnaden.

Även uppfanns 1967 vid Karolinska Institutet i Sverige, har Gamma Knife just har introducerats till vissa regioner under de senaste åren, med Leeds är den senaste staden att erbjuda förfarandet i mars 2009 vid St James University Hospital.

Den första patienten behandlas med detta förfarande i West Yorkshire var 65 år gammal pensionerad försäkringsmäklare John Langford, som behandlades för en godartad hjärntumör med £ 3million Perfexion maskin Gamma Knife. Tillverkas av Elekta, revolutionerar maskinen behandling av en mängd olika tillstånd i hjärnan såsom cancer, genom att använda gammastrålar att rikta och förstöra eventuella avvikelser med exakt precision, utan behov av öppen kirurgi.

Detta revolutionerande behandling har kommit till West Yorkshire för första gången tack vare partnerskapet mellan Nova Healthcare och Leeds Teaching Hospitals NHS Trust. Privata och NHS patienter i hela regionen, som kan resa så långt bort som Manchester och Newcastle för att dra nytta av förfarandet, i de flesta fall kommer att ses inom en vecka att bli refererad till Nova. Nova Healthcare driver en nyöppnad enhet inom flaggskeppet £ 250m Bexley Wing vid St James University Hospital i Leeds, som serverar ett upptagningsområde på drygt 2,6 miljoner människor.

Nova Healthcare VD, Kerry Jackson, sade tekniken kunde leverera en mycket riktade engångsdos av strålning under en öppenvården besök. “Strålkniven tillför en spännande ny dimension till den rad av medicinsk teknik för att behandla patienter i West Yorkshire och utanför som har diagnostiserats med olika hjärnsjukdomar.

“Vår Elekta Gamma Knife Perfexion är den mest avancerade som finns i världen och vi är glada att vi arbetar tillsammans med NHS att driva West Yorkshire i denna nya era av teknik. Det är ett stort steg framåt för patientvården. ”

Trots sitt namn, inte likna Gamma Knife inte en kniv – det är ett instrument med 192 strålar av gammastrålning att rikta avvikelser i en unik behandlingsmetod. Resultatet är en obetydligt litet strålning så liten och kraftfull den har möjlighet att nå den särskilda del av hjärnan, som behöver behandling, såsom tumörer, utan att förstöra frisk omgivande vävnad. I de flesta fall kan patienter få en enda behandling.

Behandlingen kräver inget kirurgiskt snitt, så risken för öppen hjärnkirurgi som blödning eller infektion – minskas eller undvikas helt. Ett alternativ till denna typ av behandling skulle vara hela hjärnan strålbehandling, men tack vare precisionen i behandlingen är kompetent att behandla patienter med långt större precision än något annat alternativ. Dess enkelhet betyder att i de flesta fall, patienterna kan gå hem samma dag utan några större ärrbildning eller håravfall och, i Johns fall, hade är tillbaka på sitt gym eller golfbanan när tidigare de skulle fortfarande ha varit i intensivvård genomgått öppen hjärnkirurgi.

Före hans behandling, hade John varit lider av försämrad hörsel för fem år och en ny scan hittat orsaken var en växande godartad tumör. Utan den nya Gamma Knife i Leeds, skulle patienterna vetter öppen kirurgi, hela hjärnan strålbehandling, eller vänta på att förfarandet vid den enda andra Gamma Knife i norra England, i Sheffield.

För att förbereda sig för sitt förfarande – känd som strålkirurgi – John placerades i ett lätt huvud ram för att förhindra att huvudet rör sig under behandlingen, och därigenom säkerställa att de strålar av strålning är inriktade på exakt rätt område. Doktorer injicerade lokalbedövningsmedel i hans hårbotten på fyra platser – eller “platser pin” – där ramen var fäst. Med bara 30 minuter, lade Johannes på Gamma Knife medan Leeds neurokirurg Stuart Ross – som reste till Stockholm och Marseille till expert utbildning i förfarandet – arbetat med röntgensjuksköterskor i ett angränsande rum, talar till honom hela tiden. Den enkla proceduren framhävs av patienter uppmuntras att ta sin i-Pod tillsammans som underhållning.

Johannes sade efter ingreppet: “Det var en fantastisk upplevelse och jag känner helt OK. Att vara den första patienten som skall behandlas med Gamma Knife teknik i West Yorkshire var spännande, och jag önskar att framtida patienter varje framgång – de har ingenting att frukta, och mycket att vinna på det.

“Jag hade en satsning innan du går in i sjukhuset att jag skulle vara tillbaka på mitt gym dagen efteråt som ingen trodde jag skulle vara frisk och tillräckligt bra för att göra det. Men jag var – och det var bra att gå dit och plocka upp mina vinster! Jag lyckades också klämma in några hål golf också. ”

Den Gamma Knife Förfarandet är mest framgångsrika vid behandling av godartade eller elakartade tumörer, men övervägande för behandling beror på patientens sjukdomshistoria, diagnos och sjukdomens svårighetsgrad. Riskerna för denna typ av kirurgi är mycket liten, mycket betydligt mindre än riskerna med öppen hjärnkirurgi, vilket gör denna behandling en väl mottagen förfarande både av patienter och den medicinska världen lika.

För mer information om Gamma Knife förfarande besöka Nova Healthcare hemsida www.novahealthcare.co.uk.