helicobacterpylori testet

Helicobacter pylori kan detekteras med hjälp av test urea breath. Detta är ett enkelt test för att diagnostisera förekomsten av bakterier i magen. Således kan den också användas för att uppvisa den effekten av antibiotika. Urea utandningstest är den föredragna formen av Helicobacter pylori tester och mycket godkänts av medicinska samhället riktlinjer, eftersom de är icke-invasiv i naturen och inte innebär några komplikationer. Det finns två typer av tester urea breath – 14C och 13C baserade. Medan 14C är radioaktiv, är 13C inte och därför helt säker. Detta kommer att diskuteras i detalj senare.

Urea utandningstest inte leder till onödig behandling med antibiotika som kan orsaka antibiotikaresistens för att bygga upp. Serologiska tester, å andra sidan, är oförmögen att skilja mellan inaktiva och aktiva bakterier och därför kan leda till onödig behandling. I själva verket, med serologiska tester, är ungefär 1 på 5 patienter diagnostiseras felaktigt.

Normalt är urea elimineras från kroppen via urinen, men H. pylori har förmågan att bryta ned urea till koldioxid och kväve. Detta kol absorberas av magen och kommer in i blodet. Därifrån går till lungorna och slutligen elimineras från kroppen i form av koldioxid genom andetag.

Patienten måste svälja en kapsel med en kolisotop (kol-13 eller kol 14). Testet som innebär användning av icke-radioaktiva isotopen kol 13 kallas 13C utandningstestet. När prov av utandningsluften samlas, är mängden av isotopinnehållet kol mäts med ett analysinstrument. Kolet 14 mäts genom scintillation. Normalt är före och efter dosering prover av andningen tas med ett mellanrum på 15 minuter mellan dem. Den pre dosen prov anses baslinjen läsning. Detekteringen av kol i utandningsluften indikerar närvaro av H. pylori i magen. Patienten rekommenderas att inte äta något eller ta några mediciner minst 6 timmar före testet, eftersom detta kan förändra resultaten.

Denna speciella Helicobacter pylori testet möjliggör enkel uppföljning efter behandling som leder till bättre behandling av patienten. Det enda problemet med detta test är att den inte är tillgänglig i stor utsträckning. Urea utandningstest kan förbättra patientvården.