Tips på att hantera symtomen vid fibromyalgi

Fibromyalgi är en sjukdom som yttrar mycket lika med influensa. Det ger muskelvärk och trötthet, och kan störa sömn . Den kan också präglas av ömma fläckar som är kännbara främst i nacke, rygg, axlar och höfter. De bilagor av muskler till ben påverkas också av denna sjukdom. Fogarna verkar lämnas opåverkad av det. Förutom muskler, smärta i senor och ligament visas också.

Hittills har det inte framkommit någon laboratorietest för att hjälpa läkaren att diagnostisera patienten med fibromyalgi lättare. Läkaren är oftast styrs av vad patienten beskriver och genom närvaron av de ömma punkter. Symptomen patienten berättar för läkaren om kan hjälpa läkaren att undanröja eventuella reumatiska sjukdomar i denna patient.

Allmänna symptom på fibromyalgi är: muskelsmärta som varar mer än tre månader, ömhet i 18 poäng, sömnproblem, trötthet, huvudvärk, minnesproblem, buksmärtor i samband med diarré eller förstoppning och uppblåsthet. Människor beskriver muskelsmärta på olika sätt: en del kan känna burnings, strålande, andra gnagande, öm, stel och värkande. Patienterna säger att smärtan är alltid närvarande, men med olika intensitet beroende på den verksamhet de utför eller på vädret, stressnivån och sömnmönster.

De exakta orsakerna till fibromyalgi har inte ännu upptäckts och tills nu forskarna funnit att patienter som har fibromyalgi, nivån av substans P ökas i ryggmärgsvätskan. Den substans P är ansvariga för att sända och amplifiering smärtsignaler till och från hjärnan. En annan roll för att utlösa fibromyalgi har genetik och exponering för fysiska, känslomässiga och miljömässiga stressfaktorer.

Fibromyalgi är en kronisk sjukdom och måste behandlas med medicinering och icke-medicinering metoder. Några av de läkemedel som används vid behandling av fibromyalgi är: cyklobensaprin, amitriptylin och dual SSRI. Om en patient inte svarar bra på denna typ av behandling, kan långverkande opioider prövas men med extrem försiktighet. Ibland smärtan kan hanteras med smärtstillande medel eller icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel. I vissa fall kan antidepressiva läkemedel och antiepileptiska läkemedel kan användas med framgång.

Patienter som lider av fibromyalgi kan följa några sessioner av terapeutisk massage och myofasciellt frisättning terapi som hjälper dem att hantera smärtan denna sjukdom ger dem.

Patienterna måste göra en förändring i deras livsstil och anser att de behöver varje dag en stund för avkoppling och de måste lära sig att utföra djupt andningsövningar och meditation för att hantera den dagliga stressen. De måste också skapa ett schema för att gå till sängs och vakna upp. En kost rekommenderas också, undvika kaffe, alkohol och kryddstark mat innan läggdags. En aktiv livsstil kan hjälpa en hel del att fibromyalgi patienter. Promenader, simning, vattengymnastik och stretching övningar kan göra en hel del i processen att behandla fibromyalgi.