vad är de olika typer av vård dermatit hudproblem

Termen eksem omfattar ett antal olika typer av hudproblem, men det finns en sak gemensamt om dem alla. Dermatit orsakar inflammation i huden någonstans på kroppen. Huden blir rödaktig och blir svullna och kliande, med lesioner utvecklas i vissa fall. Även dermatit är inte en terminal sjukdom, inte heller är det oftast invalidiserande, kan vissa typer orsaka svår ångest i sociala och arbetsrelaterade situationer på grund av hur det förändrar ditt utseende.

Avsikten med denna artikel är att ge svar på de frågor som de flesta människor har om olika typer av eksem.

Vad ser dermatit ut? Vissa människor säger att det får huden att se ut som det har med med varmt vatten. Förutom den typiska röda färgen, kan blåsor bildas ibland, och det kan också vara flytande sekret. Personer med eksem ibland känner en stark lust att klia, men kliar bara gör att huden ser värre – och gör tillståndet svårare att läka.

Vad orsakar typiskt dermatit? Dermatitis kan orsakas på ett antal olika sätt. Ärftlighet och allergier är typiska. Irriterande och föroreningar i miljön är bland orsakerna till eksem. Både fysisk och psykisk stress kan vara bland orsakerna till eksem också. Orsaker, som ni kanske tror, ??är olika för olika typer av sjukdomen.

Hur smittsamt är dermatit? Dermatit är inte smittsam: en individ kan inte överföra den till en annan.

Vilka är de olika typer av eksem?

Atopisk dermatit Detta är mer känd för allmänheten som eksem. Det är oftast en kronisk men intermittent tillstånd som kännetecknas av kliande utslag. Eksem springer ibland i familjer med svåra fall förekommer hos barn. Ofta förbättrar det som barnet blir äldre. De flesta läkare tror stressen inte kan orsaka eksem, men det verkar stress kan förvärra tillståndet. Forskare har inte kunnat sätta fingret på en exakt orsak (eller orsakerna) för eksem. Men om din hud tenderar att vara torr och irriterad, är det mer sannolikt att få det än andra människor. Ett problem i immunsystemet som påverkar huden kan också spela en roll.

Atopisk dermatit behandlas vanligen med lotion som innehåller hydrokortison.

Kontakta eller allergisk dermatit Denna typ av dermatit inträffar när en irriterande bokstavligen “tar kontakt” med huden och orsakar ett utslag.

Seborroiskt eksem Detta är en av de typer av eksem som presenterar ett rött utslag med gulaktiga oljiga skalor som tenderar att utvecklas i hårbotten. Det kallas mjölkskorv när den visas på ett spädbarn. Det finns en rad möjliga orsaker när det visas i vuxna, inklusive Parkinsons sjukdom, fett hår eller hud, eller fysisk stress.

Speciella schampo som innehåller tjära, pyritionzink, salicylsyra eller ketokonazol som den aktiva beståndsdelen används i allmänhet för att behandla denna typ av dermatit. Andra behandlingsalternativ inkluderar hydrokortison krämer och lotion.

Perioral dermatit Denna typ tros vara en form av rosacea, seborroiskt eksem eller en vuxen akne. Vissa moisturizers, smink och topikala kortikosteroider kan göra detta tillstånd värre, så försök inte att själv behandla det – tala med din läkare om olika sätt att få lindring.

Tetracyklin, ett antibiotikum administreras oralt, är oftast den mest effektiva behandlingen, även om det kan ta ett tag innan utslagen försvinner helt. Det kan vara nödvändigt för dig att fortsätta behandlingen under flera månader för att förhindra en upprepning.

Neurodermatit Denna typ kan associeras med eksem, psoriasis och torr hud. Den primära symptom på denna typ av dermatit är en kliande känsla i en viss del av kroppen. Klåda i handleder, fotleder, armar och nacke är typiska. Våta kompresser kan hjälpa, och läkarna ofta rekommenderar hydrokortison och krämer. Din läkare kan också ordinera vissa antidepressiva eller ångestdämpande medicin. Det viktigaste är att undvika repor, vilket bara förvärrar huden ytterligare.

Stasis dermatit Denna typ av eksem som händer när något utlöser en ansamling av vätska under huden. Denna ansamling av vätska håller huden från att få den näring den behöver. Normalt inträffar detta tillstånd i benen. Nyckeln till att behandla stas dermatit är att diagnostisera orsaken till vätskeansamling och ta bort den. Elastiskt stöd slang kan hjälpa men under vissa omständigheter kan det bli nödvändigt att utföra kirurgi. Ibland kan du få lindring genom att tillämpa våta förband, som inte bara mjukar ömtålig, förtjockad hud, men hjälpa till att förhindra infektion.