behandla sömnbrist med CPAP

Sömnbrist är en alltför vanlig åkomma – miljontals människor runt om i världen lider av någon form av sömnstörning eller störning. Fortfarande många andra lider av sömnbrist från andra faktorer, såsom en snarkning säng partner.

Sömnbrist kan ha en mängd olika symptom, inklusive sömnighet under dagen, trötthet, irritabilitet, huvudvärk, brist på koncentration, viktökning, humörsvängningar, och andra.

Två av de vanligaste sömn störningar, sömnapné och snarkning, kan behandlas med CPAP eller Continuous Positive Airway Pressure.

Sömnapné är en sjukdom som orsakar en person att sluta andas under korta perioder (10 sekunder eller mer) under sömnen. Sömnapné kan orsakas av en begränsning i luftvägarna, eller det kan orsakas av en förfaller i de signaler från hjärnan som utlöser andning. Sömnapné kan orsaka allvarliga symptom, i vissa fall även leda till döden om den inte behandlas. Snarkning är inte tekniskt en störning, men som alla vet, är det en försämring!

Som tidigare nämnts, Continuous Positive Airway Pressure är en effektiv behandling för både snarkning och sömnapné. Dock är CPAP endast effektivt för behandling av sömnapné när den orsakas av en begränsning i luftvägarna (som kallas obstruktiv sömnapné, eller OSA). Sömnapné kan också orsakas av ett avbrott i signaler från hjärnan till andetag.

CPAP, eller Continuous Positive Airway Pressure använder en särskild maskin för att mata trycksatt luft till patienten via en speciell mask. Genom att hålla luftflödet vid ett inställt tryck, är det patienterna luftvägarna hindras från att vara begränsad. Lufttrycket är normalt angivet med en sömn tekniker på en sömn klinik. När maskinen är inställd, kan patienten använda den hemma. Det rätta trycket bestäms av det tryck som tar bort de flesta fall av apné eller snarkning.

CPAP är mycket effektiv vid behandling av sömnapné eller snarkning. I många fall kan tillståndet helt mildras.